“De overheid heeft vaak een veel te grote broek aangetrokken”

De samenleving lijkt woedend. De coronacrisis, de situatie in Groningen en nu de stikstofmaatregelen, allemaal zetten ze de gemoederen op scherp. Waarom lukt het de politiek niet om de onvrede te kantelen? Hoofdredacteur van EWmagazine Arendo Joustra, terrorisme-expert Jelle van Buuren en politiek verslaggever voor WNL Marieke Smits schuiven aan bij Op1.

De samenleving lijkt de afgelopen jaren woest. Er heerst veel onvrede en je zou kunnen zeggen dat het vertrouwen weg is. Arendo Joustra bekijkt dat net iets anders. Volgens de Elsevier hoofdredacteur krijgt de overheid juist te veel vertrouwen. “Een deel van de bevolking is totaal afhankelijk van de overheid. Die zijn voor hun leven afhankelijk voor hun gezondheid en voor hun inkomen. De overheid moet overal voor zorgen. Dat is verkeerd omdat de overheid vaak een veel te grote broek heeft aangetrokken en de potentie niet waarmaakt.”

Volgens Joustra zijn de overheid een soort papa en mama geworden, die alles moeten regelen. “En dat lukt die overheid maar niet. De overheid zegt voortdurend dat ze het gaan oplossen en het eind van het liedje is dat ze het niet kunnen oplossen.”

Platteland en Den Haag

En dat is niet het enige probleem, denkt Joustra. “Je hebt ook nog de tegenstelling tussen het platte land en de randstad. Het gevoel dat in Den Haag van alles wordt besloten en de rest van het land maar moet gehoorzamen. Dat heb je gezien met de gaswinning in Groningen, maar bijvoorbeeld ook in mijn provincie Zeeland. Vlissingen zou een prachtige kazerne krijgen, maar opeens ging het niet door en kreeg Vlissingen geen mariniers, maar gevangenen. Dat keer op keer levert wantrouwen op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen