”De gaskraan in Groningen moet weer open”

27 EU-lidstaten willen 15% minder gas gaan verbruiken de komende maanden. Toch moet de gaskraan in Groningen weer open. Dat vindt klimaatadviseur van de Verenigde Naties Roland Kupers. Bij Op1 vertelt hij waarom. 

”Wat we nu dreigen te doen is dat we allerlei langetermijnafspraken gaan maken om opnieuw gas in Europa in te voeren”, zegt Kupers. Europa wil minder afhankelijk worden van Russisch gas en richt daarom zijn peilen op het importeren van LNG, vloeibaar gas. ”Het is op zichzelf een prima product, maar het probleem is dat als je LNG invoert, je daar contracten voor vijftien of twintig jaar lang van moet afsluiten. En wat we absoluut willen doen is van fossiele brandstoffen afgaan. Dus om opnieuw langetermijnverplichtingen te doen heeft helemaal geen zin.”

Gaskraan weer open

Kupers pleit er daarom voor om de gaskraan in Groningen weer te openen naar hetzelfde niveau als in 2013. ”Voor een hele korte tijd, voor een jaar of drie. En daarna er gewoon echt mee ophouden. Maar om tijd te kopen om voldoende zon- en windenergie in Europa te bouwen zodat we niet opnieuw een nieuwe golf van fossiele brandstoffen voor de komende twintig jaar hebben. Wat er op het spel staat is het Europese klimaatbeleid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Druk vanuit Europa

De optie lijkt in Nederland vooralsnog onbespreekbaar. ”Ik weet uit mijn eigen gesprekken dat het in Europa wel degelijk hier en daar gefluisterd wordt. Het verbaast me niet dat het Nederlandse kabinet zijn kop in het zand steekt, maar wat mij verbaast is dat er niet vanuit Europa veel sterker druk op Nederland wordt uitgevoerd.”

Kijk hier het hele gesprek met Roland Kupers terug.

Vergelijkbare artikelen