”De zwijgplicht binnen corpora moet opgeheven worden”

Een grote groep vrouwelijke leden is helemaal klaar met het seksisme binnen het Amsterdams studentencorps. Ook het corps zelf laat onderzoek doen naar de vrouwonvriendelijke toespraken tijdens de viering van het lustrum. Hoe kan er een cultuurverandering bereikt worden? Dat bespreken we in Op1 met oud-corpsleden Annette de Mol van Otterloo, Nienke ’s Gravemade en Arthur Umbgrove.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema noemt de vrouwonvriendelijke toespraken volstrekt verwerpelijk, onaanvaardbaar en een oproep tot geweld tegen vrouwen. Ze overweegt nu te onderzoeken of de exploitatievergunning van het corps ingetrokken kan worden. ”Dat zou een enorme stap zijn”, zegt Arthur Umbgrove. ”Tot nu toe zijn er al zaken gebeurd zoals dat er geen subsidies en beurzen meer heengaan. Dat raakt die vereniging natuurlijk niet. Zo’n corps heeft een enorme hoeveelheid oud-leden. Een aantal daarvan zijn nog zeer betrokken en zijn ook heel rijk. Dus geld zal nooit het probleem zijn. Het enige wat echt heel hard aankomt is dat je de horecavergunning intrekt. Dan moet de sociëteit sluiten voor een bepaalde tijd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zwijgplicht

Annette de Mol van Otterloo vindt dat veel te ver gaan. ”Ik denk dat het tijd wordt dat de zwijgplicht die binnen de corpora heerst, dat die eens opgeheven wordt. En dat we veel meer moeten gaan doen aan naming en shaming. Dat als er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen, dat er gewoon naar de politie gestapt wordt. Want daar zijn ontzettend veel voorbeelden van. Het heeft me tot nu toe enorm verbaasd dat de corpora nog niet zijn geïnfecteerd door #MeToo. Er zijn ongelofelijk veel incidenten die echt naar buiten hadden moeten komen, maar omdat er een zwijgplicht is gebeurt dat niet. Het is ook illustratief dat er vanavond geen enkel huidig corpslid is, want dat durven ze niet.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen