Ruurd Jelle van der Leij toverde een weiland om tot natuurparadijs

In zes weken tijd een saai weiland omtoveren tot een natuurparadijs, natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij deed het. Het gebied zat binnen een half jaar al vol met 300 nieuwe soorten vogels, insecten en reptielen, een teken van hoop in deze barre stikstoftijden. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen? Ruurd Jelle vertelt er over bij Op1.

Natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij toverde een stuk weiland in een half jaar tijd om tot een natuurparadijs. Binnen de kortste keren zaten er 300 verschillende soorten dieren. ”Het is wel wonderlijk hoe beesten zo’n klein gebiedje vinden. Drie hectare is helemaal niks, ik verander er de wereld ook niet mee. Je ziet dus nu ineens de boomkikker daar verschijnen. Hij bleek op drie kilometer te zitten, dat wisten we. Maar blijkbaar vindt hij dit leuk. De bandheidelibel is eigenlijk het mooiste voorbeeld. Die zit al vijf jaar niet in Friesland, en nu zit hij bij ons en wij zitten in Friesland. Het is toch wonderlijk dat zo’n beestje gaat zwerven en hier terecht komt.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ruurd Jelle van der Leij terug.

Vergelijkbare artikelen