Minister Jetten sprak met bedrijven over afschakelplan gas

Europa wachtte met angst af, maar er stroomt sinds gisteren weer voor veertig procent van de capaciteit Russisch gas door Nord Stream 1. Maar voor hoe lang? Poetin waarschuwt voor nieuwe werkzaamheden aan een turbine, waardoor de politieke onzekerheid blijft voortbestaan. Zijn we goed voorbereid op de winter? Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten schuift aan bij Op1.

Doordat er weer gas stroomt door Nord Stream 1 is de druk op de Europese gasmarkt weer enigszins verlicht. Maar er is geen enkele garantie hoe lang deze leveringen door zullen gaan, zegt Rob Jetten. ”Er is krapte op de gasmarkt en dat zal hoe dan ook leiden tot aanhoudende hoge energieprijzen. Rusland verdient door lagere leveringen maar hogere prijzen eigenlijk evenveel aan de verkoop van energie aan Europa. Dus we moeten echt zo snel mogelijk van alle Russische kolen, olie en gas af. Dat vraagt om een hele omslag in Europa. Je ziet een aantal Europese landen die zo erg aan het Russische infuus hebben gelegen dat we het niet in één jaar voor elkaar krijgen om van die Russische import af te komen.”

Bedrijven

Volgens Jetten valt het niet uit te sluiten dat de gaskraan voor bedrijven deze winter in geval van nood (deels) dichtgedraaid wordt. ”De afgelopen maanden hebben we met 251 grote gasverbruikers in Nederland in detail gesproken over wat als we u vragen om 10, 20 of 80 procent minder gas te verbruiken. Daarom is het ook belangrijk om energie nu te besparen zodat gasvoorraden nu sneller gevuld zijn en daarmee kunnen we dat extreme scenario hopelijk zo veel mogelijk voorkomen. Einde zomer zijn alle draaiboeken afgerond. Het is belangrijk om met die bedrijven te kijken wat een acceptabel afschakelplan is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob Jetten terug.

Vergelijkbare artikelen