Roethof: ”Zaak Nicky Verstappen moet opnieuw door beëdigingsfout”

De fouten die bij de beëdiging van rechters in het gerechtshof Den Bosch zijn gemaakt, raakt volgens advocaat Gerald Roethof mogelijk ook de zaak van zijn cliënt Jos B. Samen met zijn collega en hoogleraar strafprocesrecht Geert-Jan Knoops schuift Roethof aan bij Op1.

Bij zeker dertig rechters is sinds 2003 bij het gerechtshof in Den Bosch bij de beëdiging de verkeerde tekst voorgelezen. Hierdoor komt er een onderzoek naar de geldigheid van 1100 uitspraken. ”De eed voor de gerechtsdienaren is verwisseld met de eed voor de raadsheren”, aldus Geert-Jan Knoops. ”Onlangs is dat iemand bij die beëdiging opgevallen en die heeft dat gemeld. Toen is men gaan uitzoeken wat er aan de hand was en is men tot de conclusie gekomen dat dit formulier al sinds 2003 verwisseld is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nicky Verstappen

De zaak Nicky Verstappen diende ook bij het gerechtshof in Den Bosch. Het lijkt erop dat Jos B. ook veroordeeld is door fout beëdigde raadsheren. De zaak moet daarom heropent worden volgens zijn advocaat Gerald Roethof. ”We moeten voorkomen dat er een soort hellend vlak ontstaat. Als je hier zegt, dit vinden we goed, wat dan? De volgende keer is iemand helemaal niet beëdigd, maar is wel jurist, waar trek je de grens? Mijn standpunt is dat helderheid ook belangrijk is. Niet goed beëdigd is niet beëdigd. Niet beëdigd is niet bevoegd en niet bevoegd is geen goede uitspraak.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Geert-Jan Knoops en Gerald Roethof terug.

Vergelijkbare artikelen