Rutger van Hulst (21) raakte plotseling zijn beide ouders kwijt en maakte er een film over

Hoe van de een op de andere dag verder te leven zonder je beide ouders? Het overkwam Rutger van Hulst (21) nadat zijn ouders omkwamen bij een bootongeluk. Hij maakte er de film ‘Mijn ouders wonen op Jupiter’ over om het taboe rondom de dood te doorbreken. Rutger vertelt erover bij Op1.

Vorig jaar april overleden de ouders van Rutger van Hulst plotseling tijdens hun vakantie. Een giftig gas uit lekkende accu’s op de boot werd hen fataal. Na 6 maanden besloot Rutger er een film over te maken: ‘Mijn ouders wonen op Jupiter’ om het taboe rondom de dood te doorbreken. “Bij ons was de dood niet iets wat een taboe was. Wij spraken daar veel over. Als we op vakantie waren en we hoorden dat er een gezin was verongelukt, vroeg ik aan mijn ouders hoe zij het dan wilden.”

Moet besproken worden

“Als wij The Passion keken en het liedje van Diggy Dex kwam voorbij, zei ze dat ze dat liedje wilde op haar uitvaart.” Zelfs voordat de ouders van Rutger op vakantie gingen, vroeg hij nog naar hun wensen. “Als die boot nou kapseist, hoe zat het dan ook als weer? Super stom natuurlijk. Toen we hoorden voor het eerst dan mijn vader onderop en mijn moeder bovenop begraven wilden worden. Voor ons was het zo normaal dat dit besproken werd.”

Pas na het overlijden, merkte Rutger in zijn eigen kring dat dit bij anderen niet zo normaal is. “We hechten er zo veel waarden aan dat wij dit allemaal wisten. Er wordt ook niet over de dood gesproken. Het is zo’n taboe dat besproken moet worden. Wij wisten alleen de kleur van de bloemen niet die we uit moesten kiezen voor de uitvaart, voor de rest wisten we alles.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rutger terug.

Vergelijkbare artikelen