Vijf jaar gevangenisstraf en TBS voor de poging tot moord op Willem Groeneveld

Vijf jaar gevangenisstraf en TBS voor de poging tot moord op Willem Groeneveld, oordeelde de rechter vandaag. De twee veroordeelden, die elkaar leerden kennen bij een coronademonstratie, gooiden doelbewust twee molotovcocktails bij de Groningse journalist naar binnen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman volgt de zaak op de voet. Ze schuiven samen aan bij Op1.

Zware straf

Saskia Belleman had niet verwacht dat de twee veroordeelden zo’n zware straf zouden krijgen. ”Ze zijn veroordeeld voor een poging tot moord en brandstichting. Die poging tot moord was even de vraag of de rechtbank die ook zou aannemen. Als het gaat om moord, dan heb je het over voorbedachte rade. Die drempel is echt heel hoog, dat wordt niet zo snel aangenomen door rechters.”

Deskundigen hebben de veroordeelden tot verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. ”Ze zijn redelijk simpel van geest”, zegt Belleman. ”Ze zijn allebei verstandelijk beperkt. Als dat niet zo was geweest dan was die straf nog hoger uitgevallen, en dit was al pittig.” De zware straf is een duidelijke boodschap naar andere complotdenkers. ”Het is voor het eerst dat ik meemaak dat een aanval die gericht is op een journalist zo zwaar bestraft wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Daders willen in gesprek

Willem Groeneveld en zijn vriendin ontvingen een brief van één van de daders. ”Dat was een vrij schrijnende brief, alsof een kind van acht het had geschreven. Het barstte van de spijtbetuigingen, dus het deed ons ergens nog wel goed ook.” Er is een verzoek gekomen vanuit de gevangenis of Groeneveld en zijn vriendin met de daders in gesprek willen. ”Dat hebben wij op afstand gehouden tot na de zaak. De uitspraak is nu geweest, het is nog even afwachten of er hoger beroep komt. Maar nadien willen mijn vriendin en ik wel in gesprek met ze, als zij dat nog willen. Ik ben benieuwd wat ze te vertellen hebben, en ik vind dat je altijd in gesprek moet blijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Saskia Belleman en Willem Groeneveld terug.

Vergelijkbare artikelen