Marjon de Hond over de hitte: ”Er gaan records sneuvelen”

Vanwege de hitte is er vandaag code oranje afgekondigd. Het kan op sommige plaatsen wel 39 graden worden. Weervrouw Marjon de Hond praat ons bij. De droogte in Nederland is zo nijpend dat Vitens op bepaalde plekken geen nieuwe contracten met zakelijke klanten kan afsluiten. Als er niets verandert, vreest het waterleidingbedrijf dat voor miljoenen Nederlanders in de toekomst de drinkwatervoorziening in gevaar komt. Kan dit nog voorkomen worden? Directeur van het waterleidingbedrijf Jelle Hannema schuift aan.

Omdat de hitte schade en letsel kan veroorzaken, heeft het KNMI code oranje afgekondigd voor vandaag. ”Het is een extra waarschuwing, want we halen echt wel meer dan 38 graden”, zegt Marjon de Hond. ”Die 38 graden is een gemiddelde voor de zuidelijke helft van het land, want ik denk dat op veel meer plaatsten 39 of misschien lokaal 40 graden gehaald gaat worden.” De Hond denkt niet dat het all-time weerrecord van 40,7 graden in Gilze-Rijen in 2019 gehaald gaat worden. ”Maar we zullen er wel in de buurt komen. In Londen kan het morgen veertig graden worden, dat is nog nooit voorgekomen in de hele meetgeschiedenis van Engeland. Er gaan sowieso records sneuvelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Droogte

Er valt wel genoeg regen in Nederland, maar we kunnen de regen niet voldoende in de grond bufferen. Ons land is dan ook verkeerd ingericht, zegt directievoorzitter van Vitens Jelle Hannema. ”Het water wordt heel snel afgevoerd. Mooi zoet water dat via kanalen, sloten, rivieren en greppels snel naar zee gaat. We willen graag droge voeten hebben en de landbouw moet in alle periodes van het jaar het land op kunnen. Die willen in het voorjaar graag een laag peil hebben om met de machines het land op te kunnen. Vervolgens willen we in de zomer natuurlijk wel weer water hebben, maar dan is er steeds minder aanwezig.”

De ruimtelijke inrichting van Nederland moet aangepast worden aan de klimatologische omstandigheden, volgens Hannema. ”Al polderend hebben we ervoor gezorgd dat Nederland waterveilig is. Op dit moment zie je dat de omstandigheden ons inhalen en dat wij de poldermentaliteit weer moeten inzetten, maar nu om het water vast te houden. We moeten zorgen dat met name op de hoge zandgronden dat water met stuwen en waterstaatkundige ingrepen beter vastgehouden wordt. Dat je naar een ander soort landbouw gaat en dat je meer naar vernatte natuur gaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen