Eppo van Nispen tot Sevenaer blikt met oude beelden terug op de Vierdaagse

Een unicum: de Nijmeegse Vierdaagse duurt drie dagen. De organisatie activeert het hitteprotocol dat in 2006 is opgesteld, nadat twee lopers overleden na het lopen in de hitte. Morgen zal het nog warmer zijn. In Op1 blikken we vooruit samen met burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, hoogleraar fysiologie Maria Hopman en directeur Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer, die pareltjes meeneemt uit het Vierdaagse archief.

Extreem warm

Maria Hopman, lid van het weeradviesteam van de Nijmeegse Vierdaagse, raadt het mensen af om vandaag toch te gaan wandelen. ”Het wordt echt extreem warm. Als je dan om 12 uur in Bemmel bent, dat is een stukje van Nijmegen af, en je merkt dat het eigenlijk veel te heet is om te lopen, want een lichaam kan dat eigenlijk niet aan. Dan vallen er mensen om en dan zullen er ambulances naartoe moeten. Maar zo’n warme dag is ook voor kwetsbare en oudere mensen een risicodag. Daar moeten die ambulances eigenlijk ook naar toe. Als jij in Bemmel loopt en omvalt, dan kan die ambulance niet naar die oudere persoon.”

Kijk hier naar de archiefbeelden van Eppo van Nispen tot Sevenaer. 

Vergelijkbare artikelen