Atletieklegende Sir Mo Farah is slachtoffer van mensenhandel

Britse atletieklegende Sir Mo Farah is geen Somalische vluchteling, maar slachtoffer van mensenhandel. In een documentaire die morgen over de viervoudig olympisch kampioen verschijnt, doet hij onthutsende onthullingen over zijn jeugd. Zo is Mo Farah niet zijn echte naam en werd hij gedwongen huishoudelijk werk te verrichten. Hardloper en schrijver Abdelkader Benali vertelt waarom hij het verhaal van Mo Farah zo inspirerend vindt.

Mo Farah, viervoudig olympisch kampioen en een van de grootste atleten aller tijden heet eigenlijk geen Mo Farah. In een documentaire die deze woensdag uitkomt over de Britse atleet doet hij een boekje open over zijn verleden, waarin hij slachtoffer werd van mensenhandel. Schrijver en hardloper Abdelkader Benali hoopt dat dit verhaal andere vluchtelingen helpt om hun verhaal te doen. “Dit is het verhaal van duizenden vluchtelingen die op zoek naar een beter leven alles doen om op een veilige plek te komen.”

Gymleraar

Benali vindt het verhaal van Farah hartverscheurend. Volgens hem had het maar zo anders af kunnen lopen. “Op de middelbare school zag een gymleraar dat er iets geks met hem aan de hand was. Die wist het vertrouwen op te wekken, waardoor Farah zichzelf durfde te zijn.” Die gymleraar was de eerste persoon aan wie Farah zijn echte verhaal vertelde. Voor de rest van de wereld bleef het een groot geheim. “Tot aan zijn huwelijk wist zijn vrouw niet van zijn verleden. Hij heeft zijn hele leven lang met een leugen geleefd”, aldus Benali.

Dat zo’n groot sportman nu met zijn verhaal naar buiten komt, kan veel andere vluchtelingen helpen, denkt Benali. “Die denken: wauw, ik heb ook zo’n verhaal.” Want de schrijver weet zeker dat er meer mensen zijn die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. “Heel veel migranten die op wat voor manier dan ook hun weg hebben gevonden naar Europa lopen met zo’n leugen. Zo’n documentaire kan hen enorm helpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niet jouw naam

Het is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen dat iemand die met zo’n groot geheim rondloopt, zulke grote succes kan boeken onder de vlag van Groot-Brittannië. Of is het juist brandstof geweest voor zijn carrière? Benali denkt van wel: “Heel veel migranten leven met schaamte en de enige manier om die schaamte te vergeten is door beter te zijn dan de rest, door te excelleren. Het pijnlijke is dat je dan wint, je krijgt een gouden medaille, je ziet de Britse vlag en hoort het volkslied, ze roepen Mo Farah, maar dat is niet jouw naam.”

Dat de atleet Mo Farah zichzelf daar doorheen trok, vindt Benali misschien nog wel knapper dan alle andere prestaties. “Dat hij daarmee om kon gaan, vind ik van een enorme menselijke kracht, maar ook zwakte getuigen.

Exemplarisch voor de migrant van vandaag

Volgens Benali staat Farah met zijn verhaal symbool voor de migrant van vandaag. “Zoveel gezichten, zoveel verhalen die door elkaar lopen, het is altijd maar complex. Dat hij nu even duidelijkheid van zaken geeft, is een groots gebaar naar ons en andere migranten. We kunnen onszelf eraan spiegelen en we kunnen ervan leren”, besluit Benali.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Abdelkader Benali terug.

Vergelijkbare artikelen