“Overal op aarde zie je gletsjers krimpen”

De aarde warmt nergens zo snel op als in het Arctische gebied. Daarom gaan vijftig wetenschappers uit de hele wereld, onder leiding van Nederlandse onderzoekers, de veranderingen onderzoeken. Weerman en glacioloog Peter Kuipers Munneke ging bij een vorige expeditie mee en schuift aan bij Op1, samen met snowboarder Nicolien Sauerbreij, die het veranderende klimaat van dichtbij meemaakt.

Woensdag vertrekken vijftig wetenschappers naar de Noordpool voor een wetenschappelijke expeditie, georganiseerd door Nederlandse onderzoekers. Volgens Weerman Peter Kuipers Munneke wordt het ijs overal ter wereld kleiner. “Het maakt niet uit waar op aarde je kijkt: je ziet overal de gletsjers krimpen.”

Marmolada

Afgelopen week zagen we een grote ramp toen in Italië een deel van de Marmolada gletsjer afbrak. Volgens Kuipers Munneke een gevolg van de hoge temperaturen. “Zo’n gletsjer is eigenlijk een groot brok ijs en dat smelt als de temperatuur boven nul komt. In Italië was dat het geval en we zien in de Alpenlanden steeds vaker hele hoge temperaturen tot op grote hoogte. Het smeltwater moet de oorzaak zijn geweest van het afbreken van die gletsjer. Dat water kan onder het ijs gaan zitten en dan gaat het ijs een beetje glijden. Als dan een brok loslaat, stort het in zijn geheel naar beneden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Snowboarden

Olympisch kampioen snowboarden Nicolien Sauerbreij ziet door de sport het klimaat voor haar neus veranderen. “In mijn tienerjaren hadden we voor trainingen de gletsjers voor het uitzoeken, maar de laatste 15 jaar zijn er nog maar twee gletsjers met zekerheid open. Dat is alleen maar omdat het de hoogste gletsjers zijn die we hebben. Ze liggen op 3800 meter in plaats van het gemiddelde van rond de 3400.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen