Waarom kreeg Ongehoord Nederland een boete van de NPO?

De NPO legt omroep Ongehoord Nederland een boete van meer dan 90 duizend euro op. Volgens de NPO-ombudsman konden gasten in een talkshow van Ongehoord Nederland zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken doen, wat is in strijd met de journalistieke code van de NPO. Voorzitter van de NPO Frederieke Leeflang vertelt bij Op1 waarom ze voor het eerst een dergelijke sanctie heeft uitgedeeld.

NPO-baas Frederieke Leeflang deelde een boete uit aan Ongehoord Nederland. Ze zag een patroon van overtredingen van de journalistieke code. Er is voor een boete gekozen, terwijl een waarschuwing ook een optie was. “Dat had gekund. Maar naar aanleiding van de zienswijze die Ongehoord Nederland bij ons heeft ingediend, vonden we toch dat een boete gerechtvaardigd was.”

Een patroon

De NPO mag een boete tot vijftien procent van het omroepbudget opleggen. In deze zaak is gekozen voor een boete van tweeënhalf procent. Het Raad van Bestuur maakt deze beslissing. “Wij kijken naar wat er precies is gebeurd. In dit geval ging het om een patroon van overtredingen van de journalistieke code van de NPO. Dan kijk je naar hoe zwaar weegt dat nou. Daarin werden we ook geadviseerd en je kijkt naar wat Ongehoord Nederland er zelf van vindt. In dit geval zie je het aan de voorkant. Toen ze werden toegelaten tot het bestel, hebben ze heel duidelijk gezegd dat ze zich zullen houden aan alle regels. Met name die journalistieke code.” Volgens Leeflang waren mensen al angstig of ze dat daadwerkelijk zouden doen.

“Toen ze in het bestel zaten heb ik meerdere malen met ze gesproken”, vervolgt de sinds 1 januari aangestelde voorzitter van de NPO. Op dezelfde datum werd de nieuwe omroep van Arnold Karskens toegelaten tot het Nederlandse publieke omroepbestel. “Ze hebben gezegd dat ze zich zullen houden aan die code. Nu blijkt dat achteraf niet te gebeuren. Dan is het gerechtvaardigd om een sanctie op te leggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen