Annemiek Koekoek: “Boeren zijn naar een klif gedreven”

Hoe ver mogen de boerenacties eigenlijk gaan? Dat vragen we aan Bart Kemp van Agractie en aan melkveehouder Annemiek Koekoek.

Boeren gingen de afgelopen week ver in hun acties. Melkveehouder Annemiek Koekoek heeft het gevoel dat boeren zich in het nauw gedreven voelen. “Als boeren krijgen we het gevoel dat we naar een klif worden gedreven en op deze manier worden we er langzaam overheen gedrukt.”

Koekoek durft te zweren dat boeren geen agressieve mensen zijn, maar er komen al jaren steeds meer maatregelen bij. “Na de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland voedselzekerheid, dus boeren investeerden in voedselzekerheid. Daarna kwam er dierwelzijn bij en boeren investeerden in dierwelzijn. Toen kwamen er milieueisen, boeren gingen investeren en voldeden aan die milieueisen.”

Wat moeten we nog?

Al die eisen hebben er volgens Koekoek voor gezorgd dat Nederlandse boeren op een heel goede manier produceren. “We produceren inmiddels op de diervriendelijkste en meest milieu ontlastende manier van heel de wereld, maar wel met een hoge kostprijs. Dan zegt de regering ga maar halveren. We zijn naar een klif gedreven en wat moeten we nu nog?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uitstel reces

Bart Kemp is de voorman van Agractie, de organisatie die eerder boerenprotesten organiseerde. Hij hoopt dat de Tweede Kamer het geplande reces even wil uitstellen om zo snel mogelijk met boeren om tafel te gaan. “Dit moet serieus genomen worden. Er moet echt worden gekeken hoe er serieus met onze sector in gesprek kan worden gegaan en dat gesprek moet gewoon met minister Van der Wal zijn.”

VVD-Kamerlid Thom van Campen is het met Kemp eens en denkt dat er snel met de boeren gesproken moet worden, maar of dat voor of na het reces is, houdt hij in het midden. “Volgens mij lossen we in Nederland problemen op door gesprek en om de tafel. Dat mag best met de vuist op die tafel, maar ik hoop echt dat de partijen in Nederland elkaar snel weer vinden. Dat zullen geen makkelijke gesprekken zijn, maar het is van groots belang om ze toch te voeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen