“De leraar is de belangrijkste schakel in de ontwikkeling van kinderen”

Er is nog altijd sprake van een groot lerarentekort in Nederland. Daarom zijn er nu onorthodoxe maatregelen nodig volgens onderwijsministers Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) en Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). 

“De leraar is de belangrijkste schakel in de ontwikkeling van kinderen”, zegt minster Dennis Wiersma. Volgens de minister is de leraar dan ook onmisbaar voor de jeugd. “Als een leraar er niet is, is dat ontwrichtend voor de klas. Dat is wat we nu al jaren zien.” Wiersma denkt dat veel leraren het gevoel hebben dat ze te weinig gewaardeerd worden. “Ik denk dat wij in Den Haag daarvoor ook naar ons zelf moeten kijken. In de allereerste plaats moeten we ervoor zorgen dat het docentschap aantrekkelijk is.”

Maar hoe maak je een vak aantrekkelijk? Daar hebben de ministers verschillende ideeën over bedacht. “Dat betekent in ieder geval iets met het salaris doen. We hebben laatst de beruchte loonkloof gedicht. Het maakte eerst uit of je in het basis of voortgezet onderwijs werkte voor wat je verdiende, dat is nu niet meer zo”, aldus Wiersma.

Werkdruk

Geld is volgens Wiersma niet de enige factor die een beroep aantrekkelijk maakt. Ook de hoge werkdruk zorgt ervoor dat mensen wel drie keer nadenken voor ze het docentschap instappen. “Er gaat bijna een miljard naar werkdruk. Dat betekent dat er mensen in de klas en om de klas heen zijn, die jou als leraar kunnen helpen. Op die manier kan je echt focussen op wat je aan de leerlingen moet bieden en niet op alles daaromheen, zoals administratie of surveilleren. Dat zijn allemaal factoren die helpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf terug.

Vergelijkbare artikelen