Wopke Hoekstra over de NAVO-top

De NAVO wordt sterker en groter. Het bondgenootschap is het eens geworden over toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO en de snelle reactiemacht breidt uit van 40 duizend naar 300 duizend militairen. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra was aanwezig bij de historische top.

Twee nieuwe landen bij de NAVO. Door de toetreding van Zweden en Finland mag de top in Madrid gerust historisch genoemd worden. Al had het volgens Wopke Hoekstra weinig gescheeld of de toetreding was helemaal niet doorgegaan. “Het was aan de voorkant wel een dubbeltje op zijn kant. Door de blokkade van Turkije zat er een flinke kink in de kabel, dus er zijn veel en zeer intensieve gesprekken gevoerd.”

Die gesprekken zorgden ervoor dat het besluit uiteindelijk toch vrij snel genomen kon worden. Vlak voor een diner waar minister Hoekstra bij was. “Op de eerste dag werd duidelijk dat alle plooien glad gestreken waren. Ik was onderweg naar het diner met een collega aan het appen over de gesprekken en op dat moment werd duidelijk dat iedereen er definitief uit was. Hoe je het ook wend of keert, het valt of staat met eenheid en die eenheid kan je niet op een betere manier tot uitdrukking brengen dan dit.”

Meer geld naar defensie

Om lid te zijn van de NAVO moet 2 procent van wat we in Nederland met zijn allen verdienen richting defensie. Lange tijd haalden we dat niet, maar nu lijkt die 2 procent zo’n beetje de ondergrens te worden. “Minister Ollongren zei het mooi. Die zei: ‘eigenlijk zijn we die discussie voorbij.’ We hebben het ook maar weinig over de norm gehad, omdat iedereen zich daaraan gecommitteerd heeft”, aldus Hoekstra.

Als de Nederlandse economie echter weer gaat groeien, zitten we al snel weer onder de 2 procent. Dat betekent volgens Hoekstra dat nog meer geïnvesteerd wordt. “We hebben ons gecommitteerd aan die 2 procent. We gaan de komende jaren zeer fors investeren en als we niet meer aan die 2 procent voldoen, zal er nog meer geld bij moeten.”

Betere samenwerking

Volgens Hoekstra is het niet alleen van belang meer te investeren, maar moet ook de samenwerking beter. “Iedereen realiseert zich dat de landen die investeringen moeten doen, maar je moet het ook goed op elkaar laten aansluiten. Je moet zorgen dat het gezamenlijke leger dat de NAVO op de been kan brengen geen 32 verschillende legers zijn. We moeten effectief samenwerken om het grondgebied van de NAVO te kunnen verdedigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wopke Hoekstra terug. 

Vergelijkbare artikelen