Ron Blaauw en Hiske Versprille over plantaardige biefstuk uit de 3D-printer

Het ruikt, smaakt en ziet eruit als een echt stuk vlees. Het bekendste biefstukrestaurant van Nederland zette deze week een plantaardige biefstuk uit een 3D printer op de kaart. Meesterkok Ron Blaauw experimenteert er al langer mee. Eten we in de toekomst allemaal ‘vlees’ uit de printer? De chef-kok schuift aan bij Op1 samen culinair journalist Hiske Versprille.

Culinaire innovatie

In hoeverre lijkt een 3D-geprinte biefstuk dan op een echte biefstuk? ”Het feit dat het 3D geprint is maakt dat ze de diversiteit in de structuur heel goed hebben kunnen namaken”, zegt Hiske Versprille. ”Vlees bestaat in principe uit spierweefsel. Dus daar zit eiwit in, vet, daar zit vocht in, dat op een bepaalde manier smelt en een sensatie geeft in je mond. Met een 3D printer kun je dat dus goed namaken doordat je verschillende laagjes van verschillende stofjes op elkaar kunt leggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Historisch

Topchef Ron Blaauw ziet de plantaardige 3D-geprinte biefstuk als een goed alternatief voor vlees. ”We moeten gewoon veel minder vlees gaan eten. En als we vlees eten, moeten we gewoon een goed stuk vlees eten. En daar moeten die boeren ook gewoon goed voor betaald worden, en dat moeten we ook willen betalen. Het moet niet zo zijn dat die schappen maar vol liggen met allerlei kiloknallers. Daar moeten we van af. En als dit de toekomst is, dan kunnen we een grote stap maken. We hadden het net over de NAVO-top, maar ik vond dit een historisch moment voor mezelf toen ik dit in mijn mond had.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ron Blaauw en Hiske Versprille terug.

Vergelijkbare artikelen