Victor Löw raakte in een psychose nadat zijn vader overleed

Toen zijn vader overleed, raakte acteur Victor Löw in een psychose en moest hij opgenomen worden. Nu, drie jaar later, gebruikt hij zijn ervaringen als inspiratie voor een personage in een film waar hij ruim 16 jaar mee bezig was. Over de zwaarste periode uit zijn leven en de film ‘De Openbaring’ vertelt de acteur bij Op1.

Acteur Victor Löw raakte na het overlijden van zijn vader in psychose. Hij werd opgenomen, zag in dat het niet goed ging en eenmaal buiten schreef hij eindelijk het script voor een film die al zestien jaar in de kast lag. Hoe is dat gegaan? “Ik heb het licht gezien. Het gaat over een man in godsdienstwaan die uiteindelijk krankzinnig wordt.”

Toen Löw uit de inrichting kwam, kon hij zich eindelijk verplaatsen in het personage uit de film. “Toen ik die inrichting uitkwam, begreep ik ineens wat het is als je afweermechanisme op psychologisch niveau niet functioneert. Iedereen komt dwars door je heen binnen en ik snapte dat het de buitenwereld was die hem gek maakte. Toen dacht ik: corona. Het zijn de coronamaatregelen die hem gek maken.”

Schaamte

Toch merkte Löw tijdens zijn behandeling dat het niet alleen de angst was die hem gek maakte, maar ook de schaamte. “Het is met geestesziekten zo dat er een enorme schaamte is. Toen ik in die inrichting zat, wilde ik dat niemand het wist, zeker niemand uit mijn beroep. Niemand mocht het weten en ik wist zelf ook niet hoe ik er ooit uit ging komen. Ik heb me daar heel erg voor geschaamd. Pas als je daar doorheen bent, heb je echt een verhaal te vertellen”, aldus Löw.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Victor Löw terug. 

Vergelijkbare artikelen