Han ten Broeke over de Litouwse blokkade van Kaliningrad

Litouwen laat geen goederen meer door die op de EU-sanctielijst staan richting Kaliningrad, een Russische enclave die ingeklemd zit tussen Litouwen en Polen. Dit tot woede van de Russen, die nu met vergeldingsacties dreigen. Ook dreigt Severodonetsk, de laatste grote stad in de regio Loegansk, ieder moment te vallen. Chef politieke zaken van HCSS Han ten Broeke praat ons bij over de laatste ontwikkelingen.

Litouwen heeft besloten minder Russische goederen over de spoorlijn richting de Russische enclave Kaliningrad door te laten. Volgens het land houdt het zich daarmee gewoon aan de Europese sanctiewetgeving, maar er wordt gevreesd voor escalatie, zegt Han ten Broeke. “De spoorlijn verbindt eigenlijk twee stukjes Rusland met elkaar. De Russen noemen een eventuele blokkade nog geen oorlogsdaad, maar dat zou de volgende stap kunnen zijn. Dan is dat natuurlijk een escalatie die we liever niet zien gebeuren.”

Litouwen zegt echter alleen maar te doen wat de Europese Commissie hun opdraagt en daarin wordt het land ook door de commissie bevestigd. Toch hadden ze dit volgens Ten Broeke beter wat eerder kunnen aankondigen. “Dat de Russen nu zo reageren is in grote mate propaganda. Maar het is de vraag of ze die propaganda kracht bij gaan zetten. Daarover moeten we ons zorgen maken.”

Militair escaleren

De vraag is hoe gevaarlijk de situatie op dit moment is en of het ook militair kan escaleren. Dat laatste ziet Han ten Broeke niet gelijk gebeuren. “Rusland dreigt wel met sancties en repercussies, maar we hebben niet het gevoel dat die gelijk van militaire aard gaan zijn. Je kan verwachten dat ze misschien weer iets met gas gaan doen, maar dat heeft voor de Baltische staten niet heel veel zin, want die zijn al onafhankelijk van Russisch gas.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Han Ten Broeke terug. 

Vergelijkbare artikelen