Kolencentrales verrast dat ze weer volledig mogen draaien

Het kan nog wel even duren voordat kolencentrales weer op volle kracht kunnen gaan draaien. Het Duitse energiebedrijf Uniper, eigenaar van een van de drie kolencentrales in ons land, zegt overvallen te zijn door het kabinetsbesluit. Managing director Uniper Benelux Dyonne Rietveld is te gast bij Op1.

Van minister Jetten mogen kolencentrales weer op volle kracht draaien om tekorten op te vangen. De kolencentrales zelf waren daar echter helemaal niet van op de hoogte. Volgens Dyonne Rietveld, directeur bij één van de drie kolencentrales in ons land, was een belletje vooraf handig geweest. “We zijn verrast door het moment en door de snelheid. We hebben al maandenlang aangegeven dat we in gesprek moesten om verschillende scenario’s voor te bereiden.”

Geen gesprek gevoerd

Volgens Rietveld is dat laatste niet of nauwelijks gebeurd en mede daarom is de sector er niet direct klaar voor. “We hebben één kort gesprekje gehad, waarin gevraagd werd wat technisch mogelijk zou zijn als we eventueel naar 100 procent zouden moeten. En daarna zijn we een kwartier voor de persconferentie gebeld met een mededeling over de inhoud van de persconferentie. Dat vind ik niet in gesprek gaan met de sector en alles goed voorbereiden. Daarom willen we dit punt ook maken, omdat we er nu nog niet zijn.”

Ondanks de late mededeling zegt Rietveld begrip te hebben voor de situatie, maar ze hoopt dat er in de toekomst meer overleg plaats vindt. “We hebben er best begrip voor dat we in een crisissituatie zitten. We hebben er best begrip voor dat zaken zich snel ontwikkelen en dat keuzes gemaakt moeten worden. Maar nogmaals, volgende keer graag samen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dyonne Rietveld terug.

Vergelijkbare artikelen