Saskia Belleman over de rechtszaak tegen Willem Engel

Is Willem Engel te ver gegaan of mag hij als activist juist de grenzen opzoeken? De rechtbank in Rotterdam zei in een tussentijdse zitting dat juist hier het debat over vrijheid van meningsuiting gevoerd moet worden en dat het OM mag doorgaan met de vervolging. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was in de rechtbank aanwezig en vertelt bij Op1 hoe er werd gereageerd.

”In essentie staat hier de vrijheid van meningsuiting op het spel”, zegt Belleman. ”En de vraag of Willem Engel over de grenzen van die vrijheid van meningsuiting is gegaan en mensen heeft opgeruid tot strafbaar handelen.” Engel zou tijdens de coronacrisis op Twitter en Facebook meerdere opruiende berichten geplaatst hebben. ”Strikt genomen zou je kunnen zeggen dat er niks mis in staat. Hij roept niet op tot geweld of tot achtervolgen. Maar er ligt natuurlijk een bepaalde lading in die zijn volgers verkeerd kunnen opvatten.” Zelf zegt Engel dat hij er niet op uit is om mensen strafbaar handelen te laten plegen. Hij zou mensen aan het denken willen zetten met zijn berichten en ziet dat als zijn vrijheid van meningsuiting.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verantwoordelijkheid

Engel beroept zich op het feit dat hij een politiek mensenrechtenactivist is. Saskia Belleman denkt dat er juist daarom een grotere verantwoordelijkheid bij hem ligt. ”Als mensen een groot bereik hebben dan moet je misschien ook goed nadenken over de woorden die je uit, want die woorden kunnen een bepaald effect hebben op jouw volgers. Als dat ongewenste effecten heeft, dan moet je je daar wel verdomde goed van bewust zijn. En dat is nou precies waar het om gaat in deze zaak. Heeft hij alleen maar gebruik gemaakt van die vrijheid van meningsuiting of is hij over de schreef gegaan en heeft hij mensen opgeroepen tot geweld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Saskia Belleman terug.

Vergelijkbare artikelen