“Er hangt een zwaard van Damocles boven ons hoofd en dat heet kruisraket”

Toen de Russische invasie in Oekraïne begon, moest de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne Jennes de Mol het land halsoverkop en gedesillusioneerd verlaten. Inmiddels is de ambassadeur weer met een klein team terug, maar de onduidelijke veiligheidssituatie maakt het werk lastig en stressvol. 

Toen ambassadeur Jennes de Mol in maart Oekraïne moest ontvluchten, sprak hij de hoop uit om zo snel mogelijk weer terug te keren. Hij liet zelfs zijn koffer en spullen in Kiev achter. Inmiddels is hij met zijn spullen herenigd en ziet hij het leven in Kiev langzaam weer op gang komen. “Het weer wordt beter, mensen willen naar buiten, er zijn terrasjes en er komen steeds meer mensen terug.”

Zwaard van Damocles

Toch is het leven nog altijd verre van normaal in de Oekraïense hoofdstad met de Russische dreiging die altijd op de loer ligt. “Drie keer per dag gaat het luchtalarm af. We hebben een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen, en dat heet kruisraket. Die komen af en toe binnen en af en toe niet, maar het is wel de realiteit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

EU-lidmaatschap

Dat Oekraïne graag lid wil worden van de Europese Unie is inmiddels geen geheim meer. Nederland zette hiertegen eerder zijn hakken in het zand, maar inmiddels zijn de Duitsers, de Fransen en de Italianen al wat bijgedraaid. Wat zou men in Kiev denken als Nederland voet bij stuk blijft houden? “Zelensky heeft gezegd dat dit voor hem heel erg belangrijk is. Dat is ook goed te begrijpen. Ze geven steeds aan dat ze een oorlog voeren voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting. Ze geven hun bloed om de Europese waarden te verdedigen. Dat is het gevoel dat daarbij zit. Ik denk dat het een grote teleurstelling zou zijn, maar de realiteit is dat de politiek er in Nederland over gaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jennes de Mol terug.

Vergelijkbare artikelen