Louis van Gaal: “Ik ben al 35 jaar coach en ik heb dit nog nooit meegemaakt”

Vijf jaar leefde Louis van Gaal als pensionado, maar hij geeft zijn rustige oude dag op om het Nederlands elftal wereldkampioen te maken. Hoe krijgt Van Gaal het voor elkaar dat de spelers met hem weglopen?

Na zijn laatste periode bij Manchester United ging coach Louis van Gaal met pensioen. Maar toen het Nederlands elftal na een teleurstellend EK voetbal in het slop zat, besloot de trainer zijn voetbalschoenen weer op te rapen. Dat deed hij terwijl hij leed aan prostaatkanker. Een ziekte waar hij op dit moment nog steeds mee te maken heeft. “In principe heb ik een management van mijn ziekte. Prostaatkanker is niet de ergste vorm van kanker die kan krijgen en dat kun je managen, zeker in het eerste jaar.”

Cadeautje

Van Gaal noemt het bondscoachschap van het Nederlands elftal een cadeautje. Dat helpt ook bij zijn ziekte. “Het geeft me heel veel energie, de groep is fantastisch. Daardoor kan ik het allemaal opbrengen.” Volgens de trainer heeft hij geen moment getwijfeld toen de KNVB hem opbelde voor de klus. “Ik had geen twijfel. Ik twijfelde alleen of de KNVB het wel toestond. Ik heb het toen verteld zodat ze wisten dat ik aan een ziekte leed en dat ze een coach zouden inhuren die het werk misschien niet zou kunnen afmaken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Op zijn leeftijd spat het plezier er nog steeds af bij Van Gaal. Die zegt dat hij met een bijzondere spelersgroep te maken heeft. “Ik geniet van de professionaliteit van de spelersgroep en van de verantwoordelijkheid die ze willen nemen. Ik ben al 35 jaar coach en ik heb dit nog nooit meegemaakt. Als je zo’n zestien dagen met een groep op pad bent en er komt niemand, van de spelers of de staf, te laat op een afspraak. Dat vind ik knap.”

Georginio Wijnaldum

Bij het bondscoachschap horen lastige gesprekken, bijvoorbeeld over het thuislaten van vice-aanvoerder Georginio Wijnaldum. Het niet selecteren van de middenvelder komt volgens Van Gaal niet uit het niets. “Je denkt toch niet dat ik mijn beste speler niet opstel? Wijnaldum had geen vorm. Hij heeft vijf van de zes kwalificatiewedstrijden gespeeld en ik heb hem drie keer gewisseld. Volgens mij hebben we tien punten gehaald zonder Van Dijk in drie wedstrijden en zonder de vice-aanvoerder.”

Voorheen vond Van Gaal het belangrijk dat spelers van Oranje veel speelminuten maakten bij hun clubs, maar dat is op dit moment verleden tijd. Een geluk voor aanvaller Steven Bergwijn. “Het heeft niets met speelminuten te maken. Die visie moet ik verlaten omdat we in een andere tijd leven. Clubs hebben grote selecties en laten spelers niet altijd spelen, maar wel goed meetrainen. Stevie Bergwijn is een godsgeschenk. Die speelt niet bij zijn club, maar levert wel in het Nederlands elftal. Ja natuurlijk roep ik hem dan op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Nederlandse voetbal redden

Truus van Gaal baalde dat haar Louis terugkeerde als bondscoach. “Het was geen gemakkelijke beslissing. We stonden ook twee punten achter in de poule, dus ik nam ook een risico. Zij was nu zestien dagen zonder mij en dat vindt zij niet leuk: wij zijn nog verliefd op elkaar.” Uiteindelijk nam Louis het aanbod toch aan. Vooral omdat het Nederlandse voetbal het nodig had. “Ik heb het gedaan om het Nederlandse voetbal te redden. Op dat moment en in die fase waren er geen trainers beschikbaar. Zeker niet van mijn kwaliteit.”

Tot slot rest de vraag of Oranje komende winter wereldkampioen kan worden. “Ik droom ervan om straks de beste van de wereld te worden met dit team. Ik ben een positivo. Dat we een grote kans hebben: dat is een ding wat zeker is”, besluit Van Gaal vol vertrouwen.

Kijk hier het hele gesprek met Louis van Gaal terug.

Vergelijkbare artikelen