Het aantal jongeren met een eetstoornis is sinds corona flink toegenomen

Het aantal jongeren met een eetstoornis is flink toegenomen de afgelopen twee jaar. Komt dit alleen door coronacrisis of zijn er andere verklaringen? Kinderarts Annemarie van Bellegem is gespecialiseerd in eetstoornissen en schuift aan met Evi Hanssen. Zij plaatste een hartenkreet online hoe anorexia het leven van haar nichtje verziekt. Wat kunnen omstanders doen met de machteloosheid die ze kunnen ervaren?

Het aantal jongeren met een eetstoornis is de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoe kan het dat dit sinds corona zo gestegen is? “Corona heeft als een soort van katalysator gewerkt. Een eetstoornis ontstaat niet zomaar, je moet er een bepaalde aanleg voor hebben. Maar daarnaast moeten er bepaalde triggers uit de omgeving komen”, aldus Kinderarts Annemarie van Bellegem.

Volgens de kinderarts zijn er enkele oorzaken belangrijk bij het ontstaan van een eetstoornis. “Bijvoorbeeld controlebehoefte. Jij bent als enige degene die bepaalt wat je eet, wanneer je eet of hoe je beweegt. Je ziet bij mensen met een eetstoornis een bepaalde karakterstructuur hebben. Perfectionisme is daar één van, maar bijvoorbeeld ook een negatief zelfbeeld hoort daarbij. Zo zijn er een aantal zaken waarvan we weten dat je een hoger risico loopt om een eetstoornis te ontwikkelen.”

Pandemie

Volgens Evi Hanssen heeft de pandemie een grote rol gespeeld. “Hoe we ons allemaal gevoeld hebben tijdens de pandemie, al die onzekerheid. Als je dan je eigen gewicht onder controle hebt en je ziet puur door je eigen wilskracht en je eigen discipline dat getalletje op de weegschaal naar beneden gaan. In een wereld en maatschappij waarin alles onzeker lijkt, is dat je enige houvast.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zoek je meer achtergrondinformatie? Ga naar: www.firsteetkit.nl

Vergelijkbare artikelen