Leon van den Toorn en Roel Fresow over de e-sigaret

Het gebruik van de e-sigaret is in de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Zorgwekkend, vindt Leon van den Toorn. Volgens de longarts bij het Erasmus MC is ‘vapen’, zoals het roken van een e-sigaret wordt genoemd, net als gewoon roken erg schadelijk. Hij gaat bij Op1 het gesprek aan met initiatiefnemer van de e-sigarettenbond Roel Fresow.

Schadelijk

Longarts Leon van den Toorn is er bang voor dat het roken van een e-sigaret voor jongeren een opstapje is naar het roken van een normale sigaret. En of het helpt om te stoppen met het roken van een normale sigaret is ook maar de vraag. ”Het overgrote deel dat probeert met stoppen met roken met behulp van een e-sigaret blijft een tweezijdige roker. Oftewel, ze gebruiken nog steeds sigaretten én de e-sigaret. Daar zijn sterke aanwijzingen voor dat dat eerder nog schadelijker is dan alleen sigaretten of alleen e-sigaretten. Je krijgt dan waarschijnlijk nog meer nicotine binnen in totaal. De combinatie van die twee producten lijkt dan nog meer gezondheidsschade op te leveren dan hoe het begon.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Alternatief voor roken

Roel Fresow vindt de elektronische sigaret een prima alternatief voor de volwassen roker met als doel om te stoppen met roken. ”Een elektronische sigaret is altijd nog slechter dan helemaal niks gebruiken. Maar ik denk dat je het wel moet afzetten tegen de gewone sigaret. Ik vind het een sterk wapen in de strijd tegen tabak.”

Kijk hier het hele gesprek met Leon van den Toorn en Roel Fresow terug.

Vergelijkbare artikelen