Femke Halsema wil drugscriminaliteit aanpakken: “We willen meer controle uitoefenen”

De drugscriminaliteit in Amsterdam leidt vaak tot maatschappij ontwrichtende delicten zoals wapengeweld, bedreigingen of aanslagen. De combinatie van geld, geweld en kwetsbare wijken is een giftige cocktail en maakt de hoofdstad tot een knooppunt in de internationale drugshandel. Hoe krijgt Amsterdam meer grip op de drugscriminaliteit en ondermijning in de stad? Burgemeester Femke Halsema vertelt haar plannen bij Op1.

Burgemeester Femke Halsema wil alles op alles zetten om de georganiseerde drugscriminaliteit aan te pakken. “Ik denk dat Nederland de georganiseerde drugshandel lang heeft onderschat en eigenlijk alleen projectmatig en in periodes heeft bestreden. Het probleem in Amsterdam is geen Amsterdams probleem, maar een nationaal probleem.”

Perfect storm

Toch spreekt Halsema van een perfect storm in Amsterdam. Wat maakt de storm perfect? “Omdat alles in Amsterdam voor handen is.” De drugs komt via de haven in Rotterdam ons land binnen, maar in  Amsterdam zitten de criminele structuren en de organisaties volgens Halsema. “Uit politiegegevens weten we dat driekwart van de grote criminele drugsorganisaties in Amsterdam zit.” Volgens de GroenLinks-burgemeester zitten ze in Amsterdam, omdat de Nederlandse hoofdstad voor financiële zaken een internationaal centrum is. “En in Amsterdam zitten kwetsbare wijken, waar jongeren opgroeien met een gebrekkig maatschappelijk perspectief.”

Harde strijd

Maar hoe krijgt Amsterdam meer grip op de drugscriminaliteit en ondermijning in de stad? “We willen meer controle uit kunnen oefenen bij de aankoop van vastgoed, versterking van de politie en juridische maatregelen waarmee we meer armslag kunnen krijgen.” Van veel panden in Amsterdam is de eigenaar wel bekend. Halsema weet niet hoeveel panden er zijn, waarvan door schimmige constructies de eigenaar niet bekend is. “Het gaat vaak over hele ingewikkelde, financiële en juridische constructies. Om daar echt achter te komen, moet je heel veel gegevens uitwisselen. Van de politie, de Belastingdienst, de FIOD en De Nederlandsche Bank. Ik begrijp dat het om privacygevoelige gegevens kan gaan, dus je moet secuur zijn. Maar ik waarschuw er tegelijkertijd voor dat er echt wel een hele harde strijd gaande is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Femke Halsema terug.

Vergelijkbare artikelen