Veel jongeren doen deze zomer mee aan de Hot Girl Summer Challenge

Punten krijgen voor een tongzoen, een shotje drinken, drugs gebruiken of ontmaagd worden. Veel jongeren doen deze zomer mee aan de zogenaamde Hot Girl Summer-challenge met als doel zoveel mogelijk punten te scoren door allerlei opdrachten uit te voeren. Een onschuldig spelletje of een gevaarlijke ontwikkeling? We bespreken het met verslaggever van NOS Stories Maxime de Vries en hulpverlener bij stichting Fier Juliette Jansz.

1 punt voor een shotje, 10 voor zoenen en 20 voor een trio. Jongeren zijn in de ban van de ‘Hot Girl Summer Challenge’. ”Het staat voor een periode waarin je doet wat je wilt”, zegt Maxime de Vries. ”Je zet jezelf centraal in de zomervakantie, je doet alleen maar leuke dingen zonder daarbij na te denken over de mening van een ander. Er zijn veel vriendinnengroepen die een Hot Girl Summer invullen aan de hand van een lijstje. Op zo’n lijstje staan verschillende dingen die je kan doen. Je hebt lijstjes met onschuldige dingen, zoals Snapchat vragen aan iemand die je leuk vindt of een dagje naar het strand gaan. Maar bij een klein deel zijn het ook andere opdrachten. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld een trio, een black-out krijgen door alcohol of ontmaagd worden. Hoe serieus vrienden dat nemen verschilt wel heel erg.”

Gevaren

Hulpverlener op het gebied van seksueel geweld Juliette Jansz maakt zich zorgen over de Hot Girl Summer Challenge. ”Er staan veel seksuele dingen op en daar kan veel groepsdruk ontstaan. Er zit een soort van spelelement in en iedereen heeft het wel in zich om gewoon lekker te willen winnen. Bij Fier zien we al veel slachtoffers binnenkomen met schuld- en schaamtegevoel omdat ze bijvoorbeeld te veel gedronken hebben en er uiteindelijk seks tegen de wil in is geweest. Nu kan je ook nog een keer in de hand werken dat iemand zelf met zo’n spelletje heeft meegewerkt.”

Vergelijkbare artikelen