Marijn de Vries merkt dat agressie jegens wielrenners toeneemt

Oud-minister Sander Dekker is zwaar gewond geraakt na een val van zijn racefiets. Volgens ooggetuigen zou een wandelaarster Dekker bij de arm hebben gepakt, terwijl hij op hoge snelheid langsfietste. Wielrenners Bas Tietema en Marijn de Vries merken dagelijks irritatie van andere weggebruikers richting wielrenners. En boswachter Arjan Postma vindt het te druk in de natuur. Ze schuiven aan en bespreken de frustratie tussen wielrenners en andere verkeersdeelnemers.

Marijn de Vries merkt dat de agressie tegen wielrenners in het verkeer de laatste jaren enorm is toegenomen. ”Er zijn asociale wielrenners, daar hebben wij een slechte naam door gekregen. Daardoor is in de hele samenleving het beeld ontstaan dat iedereen op een racefiets een eikel is. Ik heb het gevoel dat ik op bijna elke rit zo behandeld word. Ik word ontzettend vaak expres afgesneden door auto’s, ze gaan voor me op de rem staan, zetten hun ruitenwisservloeistof aan of ik word uitgescholden. Ik ben aan het begin van het jaar nog geslagen door iemand die vond dat ik in de weg stond.” De Vries vindt het problematisch dat alle wielrenners over een kam geschoren worden. ”Als wielrenner mag je eigenlijk helemaal niet uiten dat je veel agressief bejegend wordt. Er zijn asociale mensen, er zijn niet alleen asociale wielrenners. Laten we eens kijken naar hoe we elkaar wat meer de ruimte kunnen geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Snelheidskloof

Bas Tietema geeft aan dat er nooit een goede plek voor wielrenners is. ”Op het fietspad ga je eigenlijk net te snel maar als je de plek opzoekt waar de automobilisten rijden dan kan je die claxon al aan horen komen.” Het wordt steeds drukker op de fietspaden in Nederland, ook met de opkomst van elektrische fietsen, waar langzame en snelle fietsers allemaal door elkaar rijden. ”We moeten manieren bedenken hoe je de snelheidskloof die er is tussen rustigere fietsers en het fanatiekere publiek, waaronder ook elektrische fietsen, een plek gaat geven in de infrastructuur die er nu is”, aldus Tietema. ”Ik voel mij veiliger tussen het verkeer dat 50 rijdt in plaats van dat ik om een skeelerend iemand of een moeder met een kind heen moet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Irritaties in natuurgebieden

Boswachter Arjan Postma merkt dat in natuurgebieden de irritaties tussen recreanten ook oplopen. ”Wandelaars lopen daar om rust te zoeken, die hebben dan geen zin om een sporter te zien. Een sporter wil lekker in de natuur sporten, die heeft geen zin om rustig achter die wandelaar te gaan zitten. Die hebben allebei een andere beleving van dat gebied dat ze in hun hoofd hebben, en dat maakt het wel eens ingewikkeld.”

Kijk hier het hele gesprek met Marijn de Vries, Bas Tietema en Arjan Postma terug. 

Vergelijkbare artikelen