“Ik begon overal in slaap te vallen”

Overdag plotseling in slaap vallen en ’s nachts juist uren naar het plafond staren. Het overkomt mensen die lijden aan narcolepsie. Een zeldzame aandoening die overdag zorgt voor extreme vermoeidheid en plotselinge spierverslapping, maar ’s avonds slapen weer bemoeilijkt. Patiënten Kimberley Vonk en Bas de Gast en bijzonder hoogleraar Slaapgeneeskunde Gert Jan Lammers vertellen bij Op1 hoe het is om te leven als je ieder moment kan omvallen.

Overdag plotseling in slaap vallen en ’s nachts juist uren naar het plafond staren. Het overkomt mensen die lijden aan narcolepsie. Een zeldzame aandoening die overdag zorgt voor extreme vermoeidheid en plotselinge spierverslapping, maar ’s avonds slapen weer bemoeilijkt. “Ik kreeg het dertien jaar geleden, en dat is vrij ongebruikelijk. Normaal ontwikkelt het zich in de kinderjaren”, vertelt Bas de Gast. “Bij mij was het vrij acuut. Ik begon in één en dezelfde week overal in slaap te vallen, in de file in de auto bijvoorbeeld. Ik woonde toen in Zuid-Afrika en ontbeet vaak op het terras. Dan kwam een serveerster me wakker maken. Toen wist ik dat het niet goed was. ’s Avonds in de kroeg, als mijn maat een grapje maakte en ik moest lachen, zakte ik echt in elkaar. Dan verslapte al mijn spieren en dan kom je heel lelijk terecht.”

Vervelende situaties

“Het begint vaak in de puberteit”, vertelt bijzonder hoogleraar Slaapgeneeskunde Gert Jan Lammers. “Meestal is het eerste wat mensen ervaren, dat ze zich slaperig voelen. Wat je dan ziet, is dat mensen overdag wel wakker kunnen zijn, maar niet wakker kunnen blijven. ’s Nachts zie je dat mensen makkelijk in slaap vallen, maar niet in slaap blijven. Je hebt levensechte dromen, die zo levensecht zijn dat je moet gaan controleren of je het hebt meegemaakt. Als het niet lukt om dat te controleren, kan dat hele vervelende situaties geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bas de Gast, Kimberley Springer-Vonk en Gert Jan Lammers terug.

Vergelijkbare artikelen