Minister Dijkgraaf maakt zich zorgen over ondermijning wetenschap

De ondermijning van de wetenschap door politici moet stoppen. Dat is de oproep van ruim driehonderd wetenschappers in een ingezonden brief aan de Volkskrant. Ze roepen de Tweede Kamer op nog krachtiger stelling te nemen tegen ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen. Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Robbert Dijkgraaf reageert bij Op1.

Minister Dijkgraaf vindt de ingezonden brief van de wetenschappers een zorgelijk signaal. ”We hebben die wetenschappers ontzettend hard nodig. Als zij niet kunnen onderzoeken wat ze willen, als ze niet met elkaar in debat kunnen gaan en als ze de kennis die ze opdoen niet met ons delen. Dat is voor ons wel van essentieel belang. Dit is toch wel een soort alarmbel die afgaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klimaatdebat verhard

De toon van het debat in de Kamer is volgens Dijkgraaf erg belangrijk vanwege de voorbeeldfunctie voor de samenleving. ”De samenleving reageert daarop. Je kan reacties oproepen die nog veel heftiger zijn dan wat er in de Kamer gebeurt.” De minister is nog vrij nieuw in de Kamer, maar is wel geschrokken van het debatklimaat. ”Het is de afgelopen jaren verhard in Nederland. Dat zie je trouwens wereldwijd. Ik vind het eigenlijk niet bij Nederland horen. We hebben juist de afgelopen jaren zo enorm ons voordeel kunnen hebben van de inzichten uit de wetenschap. Het feit dat we hier zitten, dat we de vaccins hebben en dat we andere medicijnen hebben, dat hebben we toch aan de wetenschap te danken. We hebben ze gewoon heel hard nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Robbert Dijkgraaf terug.

Vergelijkbare artikelen