Maarten van Ooijen komt met plan om daklozen aan huis te helpen

Als het aan staatssecretaris Maarten van Ooijen ligt hoeven daklozen binnenkort niet meer naar de opvang, maar krijgen ze een huis. Hoe is dit te realiseren met de huidige krapte op de woningmarkt? Van Ooijen schuift aan bij Op1 om de plannen toe te lichten.

Er zijn ongeveer 32.000 daklozen in Nederland. Gemeenten hebben nu al grote moeite met de 13.500 statushouders die er in Nederland zijn voorrang te geven op een huis. Waarom zou het bij daklozen wel lukken? ”Het verschil is hier dat wij een plan hebben niet voor nu, maar eigenlijk tot 2030”, aldus Van Ooijen. ”We hebben een periode waarmee we willen zien dat die 32.000 elk jaar afneemt.” Van Ooijen noemt twee dingen om dat te bewerkstelligen: ”Het voorkomen dat mensen dakloos worden. En ten tweede, als je dakloos wordt moeten we het fundamentele probleem oplossen, namelijk het dak boven je hoofd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voorrang voor daklozen

Nederland kampt al jaren met een groot woningtekort. Van Ooijen vindt dat juist de meest kwetsbaren, de mensen die überhaupt geen dak boven hun hoofd hebben, recht hebben op een dak boven hun hoofd omdat het een mensenrecht is. Hij vindt daarom dat als gemeenten een plan maken bij de bouw van nieuwe woningen, dat precies gedefinieerd moet worden hoeveel er gebouwd moet worden voor mensen die nu dakloos zijn. ”Dat zal geen substantieel deel zijn van het totaal, in veel gevallen misschien maar een paar procent, maar dat moet je wel heel precies uitrekenen. En we verwachten dan ook dat je die woningen uiteindelijk voor de mensen die nu dakloos zijn beschikbaar stelt.”

Kijk hier het hele gesprek met Maarten van Ooijen terug. 

Vergelijkbare artikelen