Lieuwe van Gogh wil doorbreken als kunstenaar: “Wie weet is dit ‘the next chapter’

Lieuwe van Gogh, zoon van Theo, versleet vele baantjes. Maar zijn liefde voor schilderen bleef terugkomen. Omarm je achternaam, werd er tegen hem gezegd. Het opent deuren. Daarom zet hij nu nog een keer alles op alles om door te breken als kunstenaar. 

Na de moord op zijn vader Theo zat Lieuwe van Gogh behoorlijk in de put. Maar na die moeizame jaren lijkt hij nu de weg in zijn leven weer gevonden te hebben. Hij zag in dat hij perse door wil breken als kunstenaar en dat probeert hij nu door op een speciale manier kunst te maken. “Ik werk met spuitflesjes. Dezelfde spuitflesjes die je gebruikt om een bord op te maken, gebruik ik nu op canvas. Ik heb het tot nu toch nog niemand anders zien doen, dus wie weet.”

Lieuwe van Gogh maakt zijn kunst in zijn appartement van veertig vierkante meter, waar hij ook nog samenwoont met zijn vriendin. “Dat botst nog wel eens. Mijn vriendin werkt thuis en soms zijn mijn schilderijen twee bij drie meter.” Als zijn vriendin thuis komt, zit meer dan eens het hele huis onder de verf. “De woonkamer is wel echt vernietigd ja”, vertelt de kunstenaar.

Primaire kunstenaar

Andere kunstenaars beschouwen de jonge Van Gogh als een hele primaire schilder, iemand die zijn eigen gang gaat. Opvallend, want zo werd zijn verre familielid Vincent van Gogh ook vaak omschreven. Gaat de vergelijking op? “Misschien kan het wel kloppen, ja. Ik werkte eerst ook altijd gewoon met kwasten, maar daar heb ik toch gewoon het geduld niet voor. Wie weet is dit wel the next chapter”, besluit Lieuwe.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de kunst van Lieuwe van Gogh terug.

Vergelijkbare artikelen