The Queen is populairder dan het instituut zelf

Het platina jubileum van Queen Elizabeth wordt vier dagen lang groots gevierd in het Verenigd Koninkrijk. Gisteren was de aftrap met een militaire parade door Londen, waarna The Queen verscheen op het balkon van Buckingham Palace voor een uitzinnige menigte. Correspondent in het Verenigd Koninkrijk Lia van Bekhoven geniet met volle teugen zolang The Queen nog aan het roer staat.

Queen ongekend populair

“The Queen is altijd populairder geweest dan het instituut zelf, maar dat merk je nu heel scherp”, zegt Lia van Bekhoven. “De populariteit van de monarchie is de afgelopen tien jaar met twintig procent gedaald. Iets meer dan zestig procent van de Britten is voorstander van de monarchie. Maar als het gaat om The Queen dan vindt bijna negentig procent haar geweldig. Dat is toch een behoorlijk verschil.”

Balkonscène zonder Harry

Er zijn een aantal omstreden leden van de koninklijke familie zoals prins Andrew, betrokken bij een seksmisbruikschandaal, en Harry en Meghan, die uitgetreden zijn en verhuisd naar de Verenigde Staten. De grote vraag was of zij te zien zouden zijn naast Queen Elizabeth op het balkon. “Ze hebben nu een interessante formule bedacht dat alleen de werkende royals op het balkon mogen. Er stonden nu ook een paar verre neven die één keer in de vijf jaar een lint doorknippen, die hebben het recht om op het balkon te staan. Maar dat is een excuus, want waar het om ging was een formule te bedenken waardoor je Andrew en Harry en Meghan hier niet op hoefde te hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tot het einde op de troon

In het Verenigd Koninkrijk is het ondenkbaar dat Elizabeth op een gegeven moment afstand zou doen van de troon, heel anders dan in Nederland. “Koningin Juliana belde de Queen om haar in te lichten dat ze afstand ging doen van de troon ten gunste van haar dochter Beatrix. De Queen zou dat zonder iets te zeggen aangehoord hebben en toen de hoorn op de haak hebben gelegd en gezegd: ‘typically Dutch.’ Dit is zoiets Nederlands, dat komt niet bij haar op.” Wel is het volgens Van Bekhoven te merken dat er sprake is van een overgangsfase bij het Britse koningshuis. “Je ziet al dat Charles veel doet wat zij eigenlijk gedaan zou hebben als ze beter ter been geweest was. Deze hele ceremonie en de komende dagen is om de Britten er aan te laten wennen dat ze er niet eeuwig zal zijn.”

Kijk hier het hele gesprek met Lia van Bekhoven terug.

Vergelijkbare artikelen