Hoe gaat Defensie de miljarden extra besteden?

Vandaag presenteerde het kabinet de Defensienota: de grootste investering in de krijgsmacht sinds de Koude Oorlog. Hoe gaat Defensie de miljarden extra besteden? Dat bespreken we met Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim.

Er gaat vanaf dit jaar fors meer geld naar ons leger. Defensie mag de komende jaren maar liefst vijf miljard extra per jaar uitgeven aan alles wat de veiligheid van ons land ten goede komt. Maar volgens Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim zal er eerst veel hersteld moeten worden. “Het meeste geld gaat juist naar datgene wat we in de afgelopen jaren hebben moeten loslaten: nieuwe kleding, nieuwe wapens, nieuwe munitie. We moeten de spullen die we hebben weer naar het niveau brengen dat nodig is.”

Duurt jaren

Met de oorlog die in Oekraïne nog altijd voortduurt, is de dreiging op dit moment enorm. Volgens Eichelsheim moeten nieuwe investeringen de Nederlandse troepen helpen om in de hoogste staat van paraatheid te staan. Maar daar gaat helaas nog wel tijd overheen. “Ik denk dat je op een paar jaar moet rekenen voor alles hersteld is”, aldus de Commandant.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Nieuwe investeringen

Veel geld naar herstel van het huidige leger dus, maar daarnaast gaat er ook geïnvesteerd worden in de toekomst. Oorlog wordt vandaag de dag vooral op afstand gevoerd en daar gaat ons leger zich op voorbereiden. “Dat betekent dat we investeren in luchtverdedigingssystemen, die kunnen op grote hoogte de dreiging pareren, maar ook extra vliegtuigen en langeafstandsraketten om het gevecht om lange afstand te kunnen blijven voeren”, zegt Eichelsheim.

Volgens de Commandant moet ook ons huidige materieel met alle investeringen worden versterkt. “We gaan onze schepen, onze onderzeeboten en de F-35’s uitrusten met langeafstandsraketten om zo een tegenstander eerder iets aan te kunnen doen.” Daarbij zal in de toekomst ook gebruik gemaakt gaan worden van drones. “Je hebt zicht nodig op wat de tegenstander aan het doen is. Daarvoor moet je investeren in de ruimte, maar zeker ook in drones. In dit geval zullen we de drones ook gaan bewapenen zodat je ze op twee manieren kan inzetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Onno Eichelsheim terug.

Vergelijkbare artikelen