Rafael Nadal misschien wel voor het laatst op Roland Garros

Rafael Nadal bewees afgelopen nacht dat hij nog steeds van absolute wereldklasse is op de tennisbaan. De Spanjaard die bekend staat om zijn rare tics, versloeg zijn concurrent Novak Djokovic in een waar spektakelstuk in de kwartfinale van Roland Garros. Wat maakt de bijna 36-jarige tennisser nog altijd zo’n goede speler? En is dit de laatste Grand Slam waarin we hem in actie zullen zien? Dat bespreken we met tenniscommentator Marcella Mesker en voormalig toptennisser Paul Haarhuis.

Tics

Rafael Nadal, de tennisser met de meeste grandslamtitels (21), staat bekend om zijn rare tics tijdens zijn wedstrijden. Marcella Mesker ziet dat zijn tics in de loop van de jaren steeds erger zijn geworden. ”Het is ooit begonnen met twee flesjes. Die moeten op een speciale plek staan, die mogen niet omvallen. Die moeten precies even ver van elkaar. Dat heeft zich uitgebreid.” Volgens Mesker zijn de tics een routine geworden bij de Spanjaard. ”Het heeft met focus en concentratie te maken. Anders gaat je hoofd helemaal piekeren en in gedachten. Op deze manier is hij bezig orde op zaken stellen in zijn hoofd en zijn lichaam.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Laatste Roland Garros?

Op persconferenties heeft Nadal gehint dat dit jaar wel eens zijn laatste deelname aan Roland Garros kan zijn. De Spanjaard kampt al jaren met een langslepende voetblessure. ”Die wordt erger en erger”, zegt Mesker. ”Hij heeft de laatste maanden daardoor niet kunnen spelen en vorig jaar een halfjaar niet. Hij heeft er al sinds 2005 last van. Het is een bot- en voetafwijking. Dit toernooi kan hij spelen, maar na dit toernooi moet je kijken of hij zich niet helemaal verrot heeft gespeeld. Ik denk dat hij nu speelt alsof het zijn allerlaatste Roland Garros-wedstrijd kan zijn. Het lichaam van Nadal piept en kraakt al jaren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Russen geweerd op Wimbledon

De volgende Grand Slam die gespeeld gaat worden is Wimbledon. Er is ophef ontstaan omdat het toernooi van plan is om Russische spelers te weren. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat de nummer twee van de wereld bij de mannen, Daniil Medvedev, niet mee zou kunnen doen. Voormalig toptennisser Paul Haarhuis vindt het een rare situatie. ”Voor veel Oekraïense families gebeuren er natuurlijk verschrikkelijke dingen. Maar aan de andere kant kunnen je ook zeggen dat Amerika Irak is binnengevallen onder valse voorwendselen. Waarom zijn die Amerikanen dan niet van alle toernooien geweerd?” Het Britse koningshuis is de beschermfamilie van Wimbledon. Volgens Haarhuis is dat eigenlijk de enige reden dat de Russen geweerd worden. ”Om er honderd procent zeker van te zijn dat de koninklijke familie geen prijs uit moet rijken aan een Rus of Russin is dit gewoon zo besloten.”

Kijk hier het hele gesprek met Marcella Mesker en Paul Haarhuis terug. 

Vergelijkbare artikelen