Saskia Belleman over de spraakmakende zaak Depp-Heard: “Jury’s in de VS moeten bewerkt worden met emotie en theater, dat hoef je in Nederland niet te proberen.”

Het is de grootste mediazaak in de Verenigde Staten sinds OJ: de rechtszaak tussen Amber Heard en Johnny Depp. De Amerikanen zijn sterk verdeeld en dit leidt tot felle reacties en agressie: supporters van beide kanten bedreigen elkaar en ook de Amerikaanse media zijn niet bang om een kant te kiezen. Bij Op1 schuiven rechtbankverslaggever Saskia Belleman en journalist René Mioch aan om te praten over de meest spraakmakende zaak van de afgelopen 27 jaar.

René Mioch volgt de zaak op de voet. “Het zijn eigenlijk twee zaken die naast elkaar liggen. Doordat het gaat over filmsterren, verdeelt de wereld zich meteen in Team Johnny en Team Amber. Het lijkt net een soap, als je hoort wat die mensen elkaar allemaal aandoen.”

Alles op tafel

Volgens Saskia Belleman is het bijzondere aan dit soort rechtszaken dat alle privé-informatie naar buiten komt. “In Nederland gebeurt er veel meer in vooronderzoek. Hier ligt alles openlijk op tafel.” Volgens Mioch komt dit doordat het verhaal al op gang was gekomen voor de rechtszaak begon. “Johnny wil bewijzen dat hij onschuldig is. […] Hij wilde dat het een openbaar onderzoek zou worden, omdat er al veel gelekt was naar de pers. Het oordeel was al geveld.”

De zaak roept ook enorm veel strijd op op sociale media, tussen de twee teams. Saskia Belleman kijkt vol verbazing toe. “Ik vind het eigenlijk supergênant. In Amerika heb je dit natuurlijk vaker. Jury’s moeten bewerkt worden met emotie en theater, dat hoef je in Nederland echt niet te proberen. Als je dat ziet op TikTok, daar is het echt waanzinnig groot.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met René Mioch en Saskia Belleman hier terug.

Vergelijkbare artikelen