Maarten van Rossem over het overlijden van zus Sis: “Het is wel gek om haar aan het werk te zien, terwijl je weet dat ze er niet meer is.”

Begin deze maand overleed kunsthistorica Sis van Rossem onverwacht op 77-jarige leeftijd. Sis is de zus van Maarten en bekend van ‘Hier zijn de van Rossems’. De serie waarin de Van Rossems een bekende stad gaan verkennen, komt daarom nu met een extra aflevering die dient als een eerbetoon aan Sis. Maarten van Rossem schoof aan bij Op1 om te vertellen over zijn zus en de allerlaatste aflevering met het drietal in Zierikzee.

Maarten van Rossum vertelt bij Op1 dat hij de laatste aflevering met zijn zus Sis al heeft gezien. “Het is wel gek om haar aan het werk te zien, terwijl je weet dat ze er niet meer is.” Ze betekende veel voor hem. “Mijn zuster is het beste te karakteriseren als een lastige tweelingzuster. Zij was iets meer van het schelden. Ze was er ook talentvoller in, zeker achter het stuur. Vanaf het moment dat de motor gestart werd was het een stroom aan verwensingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Prima donna

Maarten en Sis hadden vroeger nooit ruzie. “De enige frictie tussen mij en mijn zus hebben zich tijdens onze serie afgespeeld, omdat ze tot mijn verwondering een excellente prima donna weggaf. Als wij aan het woord waren had ze allerlei strategieën om de camera af te leiden, door naar de wc te gaan, ‘het is hier warm’, ‘het waait hier’…”

De tv-wereld vond Sis volgens Maarten soms maar niks. “Elke keer weer zei ze: ‘Wat een kloteprogramma, wat een oppervlakkig gelul, wat een rotzooi is tv…”, maar ik heb haar vaak uitgelegd dat dat is hoe het werkt. Je moet realistisch zijn.”

Maarten vertelt dat hij geen echt afscheid van zijn zus kon nemen. “Ze lag in een coma en lag zwaar te ademen. Dat liet zien dat het niet geweldig goed ging. Ik vond dat haar oor nog zo’n jonge indruk maakte, dat kon nog wel een paar jaar mee. Maar dat is er helaas niet meer van gekomen.”

Kijk het hele gesprek met Maarten van Rossem hier terug.

Vergelijkbare artikelen