Sylvana Simons: ”Er moeten excuses van Rutte komen”

Is er sprake van institutioneel racisme bij de Belastingdienst? Het kabinet staat op het punt om dat te erkennen. Een beslissing waar onder de bewindslieden veel onenigheid over was, weet politiek verslaggever Thomas van Groningen. Hij is te gast samen met Kamerlid Pieter Omtzigt, die al jaren de misstanden bij de Belastingdienst aan de kaak stelt, en Sylvana Simons van BIJ1, die vindt dat institutioneel racisme een structureel probleem is binnen de hele overheid.

Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Van Rij wil gaan erkennen dat er sprake was institutioneel racisme bij de Belastingdienst. De gemoederen liepen hierover hoog op binnen het kabinet volgens Thomas van Groningen. ”Nu zijn ze nog aan het steggelen hoe ze komende week gaan zeggen dat er sprake was van institutioneel racisme, maar op zo’n manier dat ze er eigenlijk niks aan konden doen. Wat men niet wil is dat iemand naar de rechter gaat en dan gaat afdwingen dat het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld ambtenaren vervolgt of een schadevergoeding eist. Die discussie willen ze voorkomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Belastingdienst houdt zich niet aan wet

Pieter Omtzigt ziet dat de Belastingdienst zich al jarenlang niet houdt aan allerlei wetten. ”Ze hebben minstens dertien wetten overtreden, en dan tel ik de wetten die over discriminatie gaan er nog niet eens bij. Ze hebben zich niet gehouden aan de wet bij de spaartaks, dat wisten ze al jaren en moeten ze nu compenseren. Ze hebben zich niet aan de wet gehouden bij de toeslagenouders, dat heeft ook effect dat er 1600 kinderen uit huis geplaatst zijn. Nu heb je een aantal mensen in het kabinet die zeggen dat als je het hier gaat toegeven, waar moeten we het dan nog meer gaan toegeven?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Excuses

Voor Sylvana Simons is erkenning door het kabinet van institutioneel racisme bij de Belastingdienst niet genoeg. ”Er moeten excuses van onze minister-president en van het hele kabinet komen. Hij is daar het boegbeeld van. Hij is ook degene die jarenlang de discussie uit de weg is gegaan. En hij is ook degene die misschien wel als beste in dit kabinet weet wat racisme is want hij is de enige die ervoor veroordeeld is, in 2007 toen hij nog staatssecretaris was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook Omtzigt vindt dat Rutte naar voren moet treden. ”Rutte is de enige die veroordeeld is, hij is de enige die de commissie die al deze systemen bedacht heeft voorgezeten heeft. Ik vind dat hij ook naar voren moet stappen en moet zeggen wat er gebeurd is. Je kunt namelijk geen excuses aanbieden zonder dat je zegt waarvoor je excuses aanbiedt.”

Kijk hier het hele gesprek met Sylvana Simons, Pieter Omtzigt en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen