Pussy Riot treedt op door heel Europa om geld op te halen voor Oekraïne


Ze zat in huisarrest in Rusland, maar Maria Aljotsjina was haar politiebewakers te slim af. Verkleed in een knalgroen maaltijdbezorger kostuum wist de leider van protestband Pussy Riot Rusland te ontvluchten. Nu toert ze met haar medebandleden waaronder Olga Borisova en Diana Burkot door Europa om geld op te halen voor Oekraïne. Zaterdag staan ze op het podium in Amsterdam, maar eerst schuift het drietal samen met journalist Pjotr Sauer aan bij Op1.

Bijna twee jaar in een strafkamp

Maria Aljotsjina heeft bijna twee jaar in een Russisch strafkamp gezeten. Dit strafkamp leek op een dorp met werkkampen. “Je moet er zes dagen per week werken, tien uur per dag, vrijwel zonder betaling.” Er werd geweld gebruikt in de strafkampen, maar daar heeft Maria weinig last van gehad. “Ik had een speciale behandeling, want de hele wereld keek naar mij en daardoor werd ik anders behandeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Een boodschap voor het westen

De Russische band Pussy Riot gaat op tournee om een boodschap te verkondigen. “We hebben een lied gemaakt, waarmee we een statement maken tegen de oorlog. In feite sponsort het westen deze oorlog doordat ze olie en gas kopen uit Rusland. Daarnaast hebben veel landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië in het verleden wapens aan Poetin verkocht, die hij nu gebruikt voor vergiftiging en meer ellende.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Angst voor Pussy Riot

Pussy Riot is erg belangrijk in de strijd tegen Poetin, vindt Rusland-correspondent voor The Guardian Pjotr Sauer. “Het is niet gewoon muziek, dit is politiek. En dat hebben ze mainstream gemaakt. De autoriteiten zijn bang voor ze, anders worden ze niet zo vaak opgepakt. Poetin is een persoonlijke vendetta tegen ze begonnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Pjotr Sauer & Pussy Riot terug. 

Vergelijkbare artikelen