Arnon Grunberg dankt zijn moeder voor P.C. Hooft-prijs

Schrijver Arnon Grunberg neemt morgen de prestigieuze P.C. Hooft-prijs in ontvangst voor zijn gehele oeuvre. Ook is ‘The Saint of the Impossible’, een film gebaseerd op zijn boek ‘De Heilige Antonio’, in première gegaan. Arnon speelt zelf ook een rol in de film. 

Voor zijn hele oeuvre ontvangt Arnon Grunberg de P.C. Hooft-prijs. Iets waar hij maar wat trots op is, met name vanwege het juryrapport. “Ik ben heel blij dat de jury zo’n lezenswaardig juryrapport heeft geschreven. Dat helpt, want je kan ook een prijs winnen met een juryrapport waarvan je denkt dat het eigenlijk onderhuidse beledigingen zijn.”

Moeder dankbaar

Grunberg zegt de prijs voor een groot deel te danken aan zijn moeder, van wie hij veel heeft geleerd. “Ik heb mijn moeder weleens een muse genoemd. Mijn moeder is heel belangrijk in mijn leven en ze is wat mij betreft zo’n uniek figuur. Door haar tegenstrijdigheden, haar humor, maar ook de manier waarop ze zich staande hield. Ze kon ontzettend boos worden. Ik heb weleens geschreven dat ze het servies door de kamer gooide, wat toch indrukwekkend is als kind.”

Het zorgt ervoor dat Grunberg tegenwoordig van zich af durft te bijten, met name op papier. “Dat wilde mijn moeder heel graag. Ze was heel bang dat ik als verlegen jongetje niet van me af durfde te bijten en te grazen genomen zou worden door anderen. Als het op vechten aankomt, ren ik nog steeds liever weg, maar op papier durf ik en kan ik zeggen wat ik wil zeggen. Ik bedank uiteindelijk vier mensen en daar horen mijn ouders zeker bij. Door hen heb ik geleerd te leven, te lezen, te schrijven en lief te hebben in een gemeenschap van geweld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de P.C. Hooft-prijs van Arnon Grunberg terug. 

Vergelijkbare artikelen