Speciale neusdruppels helpen kinderen genezen na herseninfarct

Kinderarts Manon Benders en neurowetenschapper Cora Nijboer hebben een middel ontwikkeld waardoor baby’s die door zuurstoftekort hersenschade hebben opgelopen helemaal kunnen genezen. Via speciale neusdruppels worden miljoenen stamcellen naar de hersenen gestuurd, die daar snel zorgen voor herstel van het weefsel. De twee artsen schuiven aan bij Op1 samen met blije vader Sebastian Mennes, die zijn dochter zag herstellen met hulp van de druppels.

Een wondermiddel wordt het genoemd. Twee Nederlandse artsen van het UMC hebben speciale neusdruppels ontwikkeld, waardoor kinderen die bij hun geboorte hersenschade oplopen door zuurstoftekort volledig kunnen herstellen. Eén van de artsen, neurowetenschapper Cora Nijboer vertelt dat er gebruik wordt gemaakt van stamcellen. “Onze hersenen hebben stamcellen en die zouden eigenlijk de hersenen moeten kunnen herstellen als er schade optreedt. We zien helaas dat dit na een herseninfarct niet efficiënt genoeg gebeurt.”

Speciale neusdruppels

De artsen kwamen erachter dat de stamcellen in de hersenen eigenlijk ondersteuning nodig hebben. “Die ondersteuning bieden we door andere type stamcellen via de neus toe te dienen. De stamcellen die we toedienen, maken heel veel goede hulpstoffen en ondersteunen het herstel van de hersenen”, aldus Nijboer.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens kinderarts Manon Benders is de behandeling slechts een kleine ingreep en dat biedt hoop voor de toekomst. “Het voortraject was heel veel werk, maar de behandeling valt echt mee. We hebben tijdens het onderzoek de kinderen vier dagen op de intensive care gehouden om ze goed in de gaten te kunnen houden, maar daarna zie je dat ze heel snel opknappen.”

Na die vier dagen zijn de kinderen naar huis gegaan en volgens Benders kwam toen pas echt het spannende moment. “Na drie maanden hebben we de MRI-scans herhaald. Op basis daarvan konden we de ontwikkeling en het verlies van het hersenweefsel behoordelen. We zagen eigenlijk dat de kinderen het beter deden dan verwacht.”

Werkt het ook bij volwassenen?

Dan rest nog de vraag of deze behandeling in de toekomst ook voor volwassenen uitkomst kan bieden. Cora Nijboer hoopt van wel, maar weet ook dat baby’s altijd beter op de neusspray zullen reageren. “Er wordt een hoop onderzoek naar gedaan, maar feit is dat de hersenstamcellen bij pasgeborenen veel actiever zijn. Dat loopt met de leeftijd eigenlijk af, dus het herstel bij de baby’s zal vele malen beter gaan dan bij volwassenen.”

Kijk hier het hele gesprek over de neusspray terug.

Vergelijkbare artikelen