Royce de Vries over persvrijheid in Nederland

De politie werkt aan een speciaal team dat zich gaat bezighouden met persoonsbeveiliging. Sinds de dood van Peter R. de Vries blijft het aantal bedreigingen aan het adres van politici en journalisten namelijk toenemen. Het heeft ervoor gezorgd dat Nederland op de wereldranglijst persvrijheid is gezakt van plaats zes naar achtentwintig. We bespreken het met de zoon van Peter R., Royce de Vries.

Oud-minister Grapperhaus noemde de aanslag op Peter R. de Vries destijds een aanslag op de persvrijheid. Ook bij de onderbouwing van de wereldranglijst van persvrijheid werd de moord op De Vries benoemt. ”Daar was wel kritiek op”, zegt zoon Royce. ”En die kritiek begrijp ik ook wel een beetje. De vraag is, waarom is mijn vader vermoord? Men gaat er toch van uit dat dat te maken had met zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Je kan je afvragen of dat een journalistieke rol is. Onder aan de streep was hij wel een dienaar van de rechtstaat. Ik denk dat de trend in zijn algemeenheid is dat dienaren van rechtstaat zoals advocaten, rechters en officieren van justitie veel vaker met bedreigingen te maken krijgen van de georganiseerde misdaad.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niet verbaasd

Dat Nederland gekelderd is van plaats zes naar achtentwintig op de wereldranglijst van persvrijheid verbaast Royce de Vries niet. ”Als je misdaadjournalist bent dan word je eigenlijk automatisch beveiligd, maar dat geldt eigenlijk ook voor de niet-misdaadjournalisten inmiddels. Dat geldt eigenlijk voor alle dienaren van de rechtstaat. Die moeten allemaal ineens leven met veiligheidsmaatregelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Royce de Vries terug.

Vergelijkbare artikelen