“Ik ben in Somalië geweest en daar is het het ergst”

In de Hoorn van Afrika lijden meer dan 13 miljoen mensen aan hongersnood. Dat heeft twee oorzaken: de extreme droogte en de oorlog in Oekraïne. Landbouwgoederen als tarwe en gerst komen namelijk uit Oekraïne en Rusland en door de prijsstijgingen, als gevolg van de oorlog, is het leven van miljoenen mensen in gevaar. Wat is precies de situatie? Dat bespreken we in Op1 met de net uit Nairobi teruggekeerde Afrika-correspondent Saskia Houttuin en fotojournalist Joost Bastmeijer.

“Ik ben in Somalië geweest en daar is het het ergst”, vertelt fotojournalist Joost Bastmeijer. Samen met zijn vriendin Saskia Houttuin woont hij in het oosten van Afrika en doet onder andere verslag van de hongersnood in Afrika. “Ik ben op twee vluchtelingenkampen geweest waar mensen naar toe kunnen komen voor voedsel en water. Dat is er gewoon niet genoeg. Koeien, geiten en kamelen gaan dood en akkers drogen helemaal op en mensen hebben dan helemaal niets meer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vee

De Hoorn van Afrika wordt vaker getroffen door extreme droogte, maar dit is de ergste in veertig jaar. “De klimaatverandering hakt er erg in”, aldus Saskia Houttuin. “Al drie regenseizoenen op rij is er geen druppel regen gevallen.” Met het regenseizoen wordt de periode van december t/m april bedoeld. Gemiddeld vallen er dan een of twee tropische buien per dag. “Daardoor verdort het helemaal. Er is geen gras meer voor de koeien om te eten, en daardoor komen ze om. En vooral in die regio is vee alles wat ze hebben. Dat is hun spaarrekening, hun portemonnee, vlees, melk. Echt alles. Inmiddels zijn al miljoenen dieren omgekomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Saskia Houttuin en Joost Bastmeijer terug.

Vergelijkbare artikelen