Pieter Omtzigt en Laurens Dassen over hun anti-corruptieplan

Een nieuwe bestuurscultuur werd beloofd. Maar daar is nog weinig van te zien volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen. Het duo kwam met een initiatiefnota waarin ze pleiten voor strengere regels rond integriteit van bewindspersonen en lobbyisten. Bij Op1 vertellen ze over hun anti-corruptieplan.

”Vanuit Volt zijn wij eigenlijk al heel lang bezig geweest met politieke integriteit”, aldus fractievoorzitter Dassen. ”In de Kamer zijn we het afgelopen jaar natuurlijk van verbazing in verbazing gevallen over alle incidenten waar we mee te maken hebben gehad. Op een gegeven moment zijn Pieter en ik daarover in gesprek geraakt.”

Aanbevelingen

Sinds 2019 liggen er bij de GRECO, de anti-corruptieautoriteit van Europa, acht aanbevelingen klaar voor Nederland omdat Nederland achterblijft op het gebied van politiek-bestuurlijke integriteit. Dassen: ”Als je weet dat we een jaar lang over de bestuurscultuur hebben gedebatteerd dan zou je zeggen dat dat de radicale ideeën van Rutte zijn waar hij het vorig jaar over had. Die zijn er niet gekomen, en toen zij Pieter ‘laten we daar samen in optrekken om daar een plan voor schrijven’. En daar zijn we de afgelopen maanden mee bezig geweest.”

Netwerkcorruptie

Volgens Omtzigt is Nederland niet corrupt maar zijn de integriteitsregels wel ‘heel vaag’. ”Sommige mensen zien het in de vorm van netwerkcorruptie. We hebben hele onduidelijke regelgeving. We hebben niet zoals in andere landen machtshebbers die honderden miljoenen op de bank hebben staan. Maar we hebben wel dat bepaalde mensen andere ingangen hebben dan anderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Laurens Dassen en Pieter Omtzigt terug. 

Vergelijkbare artikelen