‘Zwarte bevrijders’ uit WOII zijn een vergeten verhaal

Andere kinderen mochten niet met Cor Linssen en Wanda van der Kleij spelen. Als kinderen van zwarte Amerikaanse soldaten, de ‘zwarte bevrijders’ die Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijdden, waren ze de enige zwarte kinderen in het witte Limburg. Hoe was hun leven? Bram Endedijk maakte een documentaire.

De Limburgse Cor Linssen en Wanda van der Kleij zijn na de oorlog de enige zwarte kinderen in de klas, kinderen van zwarte Amerikaanse bevrijders. In hun jeugd kwamen Cor en Wanda er langzaam achter dat ze anders dan anderen waren. “De omgeving doet het voor je. In het zwembad bijvoorbeeld, daar was toen nog alles gescheiden. Ik liep daar gewoon rond en hoorde later dat iedereen naar me aan het wijzen was: ‘kijk daar loopt ie.’ Ik had geen geld voor een zwembroek dus ik had gewoon een witte onderbroek aan.”

Wanda groeide op in een gezin waar ze de enige was die anders was dan haar broers en zussen. “Ik merkte het ook al vrij jong, maar mijn zogenaamde vader was militair en je durfde thuis niks te zeggen, want dan had mijn moeder het gedaan. Ik zag wel dat ik anders van kleur was, maar daar werd met geen woord over gesproken in het gezin.” Wanda had ergens altijd al door dat haar vader niet haar biologische vader was, maar pas op haar 34ste kreeg ze definitief antwoord. “Mijn ouders gingen scheiden en toen ik vroeg waarom, zeiden ze: ‘omdat je van een Amerikaan bent.’ Toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ik begreep ineens waarom die nonnen op school mij altijd sloegen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergeten verhaal

Bram Endedijk is de maker van de documentaire. Wat is precies het verhaal achter de ‘zwarte bevrijders’? “Het is eigenlijk een beetje een vergeten verhaal. Als we naar films kijken of als we foto’s zien uit de Tweede Wereldoorlog, zien we alleen maar witte soldaten. Maar er zijn honderduizenden zwarte soldaten in Europa geweest en die waren ook gestationeerd in Limburg. Die mensen hebben een rol gespeeld in onze vrijheid.”

Kijk hier het hele gesprek over de ‘zwarte bevrijders’ terug. 

Vergelijkbare artikelen