Johan Derksen zegt te stoppen bij Vandaag Inside

Het OM is een onderzoek gestart naar de uitspraken van Johan Derksen in Vandaag Inside. Derksen vertelde in de uitzending van dinsdagavond dat hij in de jaren 70 een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars, maar zwakte die uitspraak af door te beweren dat hij de kaars alleen tussen haar benen had gezet. Steven Brunswijk was die avond te gast bij het programma, waar gelachen werd om de bekentenis. Hij schuift aan bij Op1 samen met jurist Martine Goeman, tv-recensent Angela de Jong en oud-programmadirecteur bij SBS Tina Nijkamp, die vindt dat het tijd is voor een cultuuromslag bij Talpa.

Einde Vandaag Inside?

Derksen maakte in de uitzending van donderdagavond bekend te stoppen bij Vandaag Inside. Angela de Jong verwacht dan ook dat het programma echt niet meer terugkeert. ”Ze zijn daar redelijk resoluut in. Johan zegt dat hij niet meer komt, en René en Wilfred zijn solidair.” Een historisch moment volgens de tv-recensent: ”Het programma was er altijd, het kwam ook altijd weer goed. Ik vind het echt jammer, maar ze zijn echt in hun eigen mes gevallen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Steven Brunswijk was dinsdagavond te gast bij Vandaag Inside toen Derksen de bewuste uitspraken deed en lachte mee. ”Ik ben een komiek maar het is nooit mijn intentie om mensen te kwetsen. Als komiek zijnde ben ik altijd op zoek naar de grap. Het kwam niet in mijn hoofd op dat hij een verhaal vertelt waarin hij echt een vrouw aangerand of verkracht heeft, en dat ik bewust lach om die intentie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vernederend

Oud-programmadirecteur Tina Nijkamp heeft jarenlang leiding gegeven aan SBS. Ze schrok toen ze de uitzending van Vandaag Inside zag. ”Ik vond het echt vreselijk en walgelijk wat er werd gezegd. Niet zozeer de anekdote, maar vooral het gelach eromheen. Dat kwam heel vernederend over.” Nijkamp vindt dat Vandaag Inside wel door had kunnen gaan. ”Als zij excuses hadden aangeboden vind ik wel dat je door kunt gaan met het programma. Als je het helemaal zou cancelen dan lost dat niks op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Cultuuromslag

Nijkamp vindt het hoog tijd voor een cultuuromslag bij Talpa. ”Ik vind dat ze veel te laat hebben gereageerd. Je merkt heel erg dat Talpa alleen maar wordt geleid door mannen. De mensen die over de inhoud van de zender gaan, dat zijn allemaal mannen. Als een vrouw in de directie zou zitten die over de inhoud gaat, dan had je met die mannen in gesprek gekund en dan was daar net een ander licht op gekomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen erkenning

Volgens jurist Martine Goeman waren het drie ontzettend pijnlijke uitzendingen achter elkaar van Vandaag Inside. ”De heren hebben geen idee wat dit doet met slachtoffers. Ze erkennen weer niet wat er met slachtoffers gebeurt. Het is de Johan Derksen-show. Hij wordt gecanceld, hij is zielig, het gaat over vrijheid van meningsuiting. Maar daar gaat dit helemaal niet over. Dit gaat over seksueel geweld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Vandaag Inside terug. 

Vergelijkbare artikelen