Schiphol kan drukte niet meer aan door personeelstekort

Enorme rijen in de vertrekhallen en mensen die dagenlang op hun bagage wachten. Er heerst grote drukte op luchthaven Schiphol door personeelstekorten. En dat probleem is voorlopig nog niet opgelost, zegt COO van Schiphol Hanne Buis. 

Hanne Buis schuift aan bij Op1 met een enorm dubbel gevoel. De topvrouw van Schiphol is blij dat Nederlanders weer kunnen reizen, maar schrikt van de gigantische drukte op het vliegveld. “Iedereen in het hele luchtvaartsysteem doet zijn best, maar er staan toch dit soort rijen. We balen enorm dat dit aan de hand is.”

Op dit moment is Schiphol druk opzoek naar oplossingen, al is het volgens Buis zeer de vraag of dat genoeg gaat zijn. “We kijken of we mensen uit kantoor bij kunnen zetten, we vragen of mensen over kunnen werken, en we proberen mensen het best in rijen te zetten. Maar uiteindelijk moet je tot de conclusie komen dat we het niet gaat redden als we op deze manier doorgaan.”

De rek is eruit

Volgens Buis is de rek er bij het Schipholpersoneel helemaal uit en dan moet je op een gegeven moment voor je eigen mensen kiezen. “Schiphol wil heel graag de reizigers faciliteren, maar we moeten tegelijkertijd zorgen voor onze eigen mensen. We zijn nu zo ver dat we met de luchtvaartmaatschappijen aan het praten zijn over hoe we iets van lucht uit het systeem kunnen halen.” Om hoeveel geannuleerde vluchten het gaat is nog volgens Buis nog niet duidelijk. “We zijn met ze in gesprek over hulp met omboeken, of ze misschien zelf passagiers van vluchten kunnen halen en uiteindelijk zal dat ook gaan over het annuleren van vluchten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De meivakantie staat voor veel Nederlanders dus op de tocht. Maar hoe zit het met de zomer? Zijn alle problemen dan opgelost? Hanne Buis is hoopt van wel, maar kan nog niks beloven. “We gaan nu eerst voor de meivakantie alles in orde proberen te krijgen en daarna gaan we evalueren. Je evalueert niet als de wedstrijd nog bezig is. We gaan ons maximaal inzetten om het op te lossen en als het niet lukt om dat voor elkaar te krijgen, moeten we kijken naar minder vluchten.”

Personeelstekort

Het personeelsprobleem is enorm en dan lijkt de oplossing voor de hand liggend: neem gewoon meer mensen aan. Helaas is dat volgens de topvrouw van Schiphol niet zo makkelijk. “De securitybedrijven hebben ongelofelijk hard gewerkt om mensen aan te nemen, maar we hebben in heel Nederland tekorten, dus dat is niet zo makkelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het personeelstekort op Schiphol terug.

Vergelijkbare artikelen