Mariëtte Hamer over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Na de schandalen bij onder andere The Voice en Ajax heeft het kabinet Mariëtte Hamer aangesteld als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Er moet bewustwording en een cultuurverandering gecreëerd worden. Ondertussen blijven de #MeToo-zaken in het land zich maar opstapelen. D66 bood excuses aan voor het niet kunnen bieden van een veilige werkomgeving. Hoe gaat Hamer dit helse karwei aanpakken? Ze vertelt er over bij Op1.

Hamer geeft aan dat veel onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag op dit moment vaker kwaad dan goed lijken te doen. ”Ik wil graag van gerenommeerde onderzoeksinstituten weten hoe je nou goed zo’n onderzoek doet, hoe rond je het af, hoe volg je het op? Als we zo doorgaan dan krijgen we de ene kwestie na de andere, maar het probleem wordt niet opgelost. Er ligt een initiatief wetvoorstel om iedere organisatie te verplichten om een vertrouwenspersoon aan te stellen die ook scholing heeft gehad.”

Hamer vertelt dat er heel veel regelingen zijn die verbeterd kunnen worden. Hamer denkt dat er bij vertrouwenspersonen wetgeving moet komen. Verder geeft Hamer aan dat het onderzoek zodanig moet gebeuren, dat de slachtoffers mee willen doen. “Je hebt weinig aan onderzoek als er geen wederhoor is gedaan”, aldus Hamer.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hamer is van mening dat het nu overkomt alsof D66 de zaak niet goed heeft afgehandeld. “Maar gelukkig hebben ze vandaag heel veel acties aangekondigd, dus het is nog niet klaar. Ik vind het ingewikkeld dat er van te voren is besloten om een onderzoek te doen in een open en gesloten deel”, zegt Hamer. “Dat is bijna aan het begin al vragen om moeilijkheden, want je weet dat dit op de één of andere manier gaat spelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mariëtte Hamer terug.

Vergelijkbare artikelen