Mike Bultink & Wilfried van Aken over de traditie van het paasvuur: “Je hebt een hele saamhorigheid binnen het dorp”

In 2019 gooide droogte roet in het eten en de laatste twee jaar was daar de coronapandemie. Maar dit jaar mag het weer: de paasvuren. Toch staat deze eeuwenlange traditie onder druk door een moeras aan milieu- en veiligheidsregels waar organisatoren aan moeten voldoen. In verschillende dorpen is er daarom ook dit jaar geen paasvuur te zien. Wel in het Gelderse Etten, en daar zijn Mike Bultink en Wilfried van Aken van Schutterij de Eendracht dolblij mee. Ze vertellen erover bij Op1.

Achter de paasvuren zit een hele betekenis. “Je hebt een hele saamhorigheid binnen het dorp en op de dorpen er omheen die bij zo’n evenement weer samenkomen”, aldus Wilfried van Aken. De traditie van het Paasvuur is een oude traditie, het begint rond 1600. “De Heidenen begonnen tegen de kerk en die hebben de paasvuren ontstoken’, aldus Mike Bulting. “Het vuur werd eigenlijk gezien om de goede geesten goed te stemmen en dat de gewassen goed zouden groeien.” Jaren mocht het niet van de kerk. “De kerk heeft daar toch een verzoening in gevonden om het bij Pasen te betrekken, de mensen bleven er toch mee bezig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mike Bultink en Wilfried van Aken over het paasvuur terug

Vergelijkbare artikelen