Pieter Waterdrinker: “Ook een groot deel van de Russische bevolking lijdt onder het systeem van Poetin”

Hij woonde al 26 jaar in Rusland, maar toen in februari de oorlog uitbrak, sloeg hij met zijn vrouw op de vlucht. Een paar dagen later ging het land op slot. Schrijver Pieter Waterdrinker liet bijna alles achter in zijn woning in Rusland. Zal hij die ooit nog terugzien? Waterdrinker is nu in Nederland vanwege het verschijnen van zijn nieuwe roman en vertelt bij Op1 zijn verhaal.

Dit is Stalin
Maar liefst 26 jaar lang woonde Schrijver Pieter Waterdrinker in vrede in Rusland. Maar toen Poetin zijn ontmoeting met de veiligheidsraad zag en voelde aankomen dat er oorlog zou uitbreken, besloot hij te vluchten. “Ik zat met mijn vrouw en die zei ‘dit is Stalin, wegwezen’ en toen zijn we het land ontvlucht.”

Terugkeren
De schrijver was er optijd bij met zijn vlucht. Vlak nadat hij het land had verlaten ging Rusland op slot en werd vluchten zwaar bemoeilijkt. Spullen liet hij achter in zijn woning in Sint Petersburg, nu hoopt hij vooral dat hij ooit nog terug kan keren naar het land en dat de vrede daar terugkeert. “Hoe onvoorstelbaar het ook is: uiteindelijk komt er een soort vrede. En wat ik hoop is dat Rusland niet terug katapulteert naar de jaren ’50 en ’60, met alle terreur van toen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onderhandelingstafel
De vrede waar Waterdrinker zou vurig op hoopt, lijkt voorlopig nog niet in het verschiet te liggen. Er gaan inmiddels steeds meer stemmen op die zeggen dat vrede met een man als Poetin niet te behalen is en dat Oekraïne de oorlog moet winnen. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim is het eens met die conclusie. “We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Oekraïne de oorlog gaat winnen.” Daarbij maakt te generaal wel de kanttekening dat er wel onderhandeld zal moeten worden. “Ik vrees dat elke oorlog uiteindelijk aan de onderhandelingstafel eindigd waar een handtekening gezet wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In alle jaren dat Pieter Waterdrinker in Rusland heeft gewoond, heeft hij ontzettend veel meegemaakt. Hij benadrukt dat het niet alleen maar kommer en kwel is in Rusland. “Ik heb de val van de Sovjet-Unie gezien, de jaren van de hoop. Want die was er onder Jeltsin. Het is niet zo dat Rusland altijd veroordeeld is tot dit soort shit. We zien bijvoorbeeld dat Oekraïne een andere weg heeft bewandeld, want dat maakte ook deel uit van de Sovjet-Unie.”

Systeem van Poetin
Volgens de schrijver wordt Rusland vooral slachtoffer een systeem dat door president Poetin gecreeërd wordt. “Deze oorlog is het resultaat van het systeem van Poetin, het Poetinisme, of hoe je het ook wil noemen. Daar lijden in eerste instantie al die slachtoffers uit Oekraïne, maar ook een groot deel van de Russische bevolking.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen